De onzin van West-Vlaamse atletiekrecords

Manon Depuydt (centraal) won het BK atletiek, maar het is Orphée Depuydt (links) die eerder in aanmerking komt voor een West-Vlaams record. © Foto Hughes Vanhoucke
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Ondanks toptijden op de 60 meter en 200 meter indoor komt Manon Depuydt niet in aanmerking voor een West-Vlaams record. Vreemd!

18 februari 2017. De 19-jarige Manon Depuydt, afkomstig uit Klemskerke, liep in Gent naar de nationale titel op de 60 meter indoor. Daarvoor werd ze ook al Vlaams en Oost-Vlaams (!) kampioene. Oost-Vlaams, jawel, want als lid van AC Meetjesland komt ze niet in aanmerking voor een West-Vlaamse titel of een provinciaal record. Nochtans zou ze daar wel recht op hebben, aangezien haar tijd sneller was dan de 7″50 van Lien Huyghebaert in 2004. Het is dus wachten tot Orphée Depuydt, lid van het Torhoutse Houtland, onder de 7″50 duikt én wel op de West-Vlaamse tabellen komt.

“Manon Depuydt duikt ruimschoots onder het provinciaal record, maar komt daarvoor niet in aanmerking”

26 februari 2017. Manon loopt op het BK voor studenten voor het eerst deze winter de 200 meter indoor, nadat ze eerst de vertrouwde 60 meter wint in 7″52. Tot haar eigen verbazing loopt ze er meteen 23″85, de zesde snelste tijd ooit in België en dat zonder specifieke voorbereiding. Met deze tijd duikt ze ook ruimschoots onder het provinciaal record van Sarah Rutjens (24″19 in 2012), maar opnieuw komt Manon niet in aanmerking. Grappig detail: ook Sarah Rutjens uit Sijsele dook al onder de 7″50 op de 60 meter indoor (7″49 in 2017), maar was toen al lid van Racing Gent. Geen tweede West-Vlaams record dus voor haar.

Geldt ook voor Dauwens, Milanov en anderen

Het is duidelijk dat de provinciale records geen representatief beeld scheppen van de beste West-Vlaamse atleten aller tijden. Enkel wie aangesloten is bij een West-Vlaamse club komt namelijk in aanmerking, ook al praten ze het West-Vlaams dialect beter dan in televisieserie Bevergem.

Een rare kronkel, die zeker niet alleen op bovenstaande gevallen van toepassing is. Zo is ook olympiër Axelle Dauwens uit Lapscheure aangesloten bij AC Meetjesland. Met haar 8″40 op de 60 meter indoor, 24″09 op de 200 meter indoor en 55’56 op de 400 meter horden outdoor doet ze telkens beter dan het huidige West-Vlaams record. We kunnen gerust nog voorbeelden geven – wist je dat Bruggeling Philip Milanov wel Belgisch, maar geen West-Vlaams recordhouder is in het discuswerpen? – maar blijven vooral erg verbaasd door deze regel.