Danilsa Minier Capellan is een aanwinst voor AV Molenland

© Danilsa Minier Capellan: "Ik voel me goed aanvaard in België en AV Molenland heeft daar een belangrijke rol in gespeeld." (Foto
Redactie KW

Danilsa Minier Capellan (20) verraste vorig jaar de Belgische atletiekwereld door op het BK voor juniores zilver te pakken in het speerwerpen. Afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, vestigde ze zich zo’n tien jaar geleden in Tielt en met haar uitstraling en wilskracht is ze niet alleen voor AV Molenland maar ook voor België een grote aanwinst.

Het Belgisch kampioenschap in Huizingen vergeet ik nooit. Mijn verwachtingen waren niet heel hoog gespannen, want ik had niet zoveel getraind en ik sukkelde ook met een blessure aan de linkervoet. Na vijf pogingen stond ik vierde, maar mijn laatste worp was de beste”, glundert Danilsa Minier Capellan. “De speer landde na 42m68, maar liefst 2m35 verder dan mijn persoonlijk record, en dat was meteen goed voor een zilveren medaille. Ik was zo blij dat ik op het podium mocht staan.”

Iedereen die Danilsa ooit heeft zien werpen, is ervan overtuigd dat ze heel veel talent heeft en dat ze nog heel wat groeimarge heeft. “Toen ik 12 jaar was, ben ik voor het eerst in contact gekomen met de atletieksport. Ik heb in het begin van alles geprobeerd, maar al snel werd duidelijk dat de werp- en sprintnummers mij het best lagen.”

Focus op speerwerpen

“Ik focus vooral op speerwerpen, maar ook op de sprintnummers kan ik behoorlijk goed uit de voeten. Mijn droom is om als Belgische ooit deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het gevoel om daar in de Belgische kleuren te mogen aantreden, moet onbeschrijfelijk zijn. Ik wil heel hard werken om beter te worden en daarom wil ik graag iemand die mij echt traint om zo samen met mij die droom waar te maken.”

“Mijn droom is om als Belgische ooit deel te nemen aan de Olympische Spelen”

Afgelopen zomer kon Danilsa al eens proeven van een internationale wedstrijd, want in Madrid nam ze deel aan de Juegos Patrios Dominicanos Europa, een wedstrijd tussen atleten uit de Dominicaanse Republiek die in Europa verblijven. “Ik nam deel voor de delegatie van België en won er de gouden medaille”, vertelt Danilsa.

“Op dat kampioenschap vroeg iemand me of ik niet wou meedoen aan de Juegos Militares, een soort militaire kampioenschappen in Santo Domingo. Daar wierp ik met 42m68 een nieuw persoonlijk record en die prestatie werd beloond met een bronzen medaille. Volgend jaar mag ik in principe opnieuw deelnemen aan die wedstrijd.”

Danilsa verhuisde op tienjarige leeftijd van de Dominicaanse Republiek naar België en is al helemaal geïntegreerd in de Belgische maatschappij. “Ik heb twee zussen en één broer. Mijn ouders wilden ons een betere toekomst geven. Wegtrekken uit de Dominicaanse Republiek was daarvoor de enige oplossing. Mijn ouders hebben er alles aan gedaan om een land te vinden waar wij onze dromen konden waarmaken en dat is België geworden.”

“Ik weet nog goed dat we op 30 december 2008 naar België getrokken zijn en sindsdien wonen we allemaal samen in Tielt. Ik vind het heel leuk om in België te leven. Je krijgt hier alle mogelijkheden om iets van je leven te maken en om een mooie toekomst op te bouwen.”

“In België krijg je alle mogelijkheden om iets van je leven te maken”

“Aan de andere kant moet je de vele regels en het koude klimaat er wel bijnemen. Ik mis natuurlijk mijn familie die nog in de Dominicaanse Republiek woont, en ook de typische aspecten van mijn geboorteland. Daar zijn de mensen altijd super gelukkig. Het maakt niet uit of je arm of rijk bent. Iedereen kent iedereen en er is veel zon, mooie stranden,…”

Veel vrienden

Toch kan Danilsa moeilijk een verkeerd woord zeggen over ons land en de mensen waarmee ze over de jaren heen in contact gekomen is. “Ik voel me goed aanvaard en ook AV Molenland heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. De mensen van de club hebben me altijd veel geholpen en ik heb er veel vrienden gemaakt. Iedereen steunt en helpt er iedereen en dat is belangrijk.”

Naast de atletiek ben ik uiteraard ook bezig met mijn professionele toekomst. Ik studeer momenteel nog voor verzorgster en volgend jaar ga ik voor kinderverzorgster”, vertelt Danilsa gedreven.

(GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.