CrossCup Roeselare: Zeges voor Nina Lauwaert en Isaac Kimeli

Nina Lauwaert was niet te houden in Roeselare en legde vanaf de start het tempo heel hoog. © BELGA
Redactie KW

Nina Lauwaert (ROBA) heeft zondag in haar eerste veldloopwedstrijd meteen toegeslagen. De Belgische marathonkampioen blies de concurrentie weg in de CrossCup in Roeselare. Bij de mannen was de overwinning voor Isaac Kimeli (OEH).

Lauwaert, die haar winterseizoen in Roeselare opende twee maanden na haar nationale titel op de marathon in Eindhoven, legde van bij de start een verschroeiend tempo op. Enkel Sofie Van Accom (ACHL) kon volgen, CrossCup-leidster Imana Truyers (CABW) liet zich verrassen door de blitzstart. Truyers leidde de achtervolgende groep, met daarin onder anderen ook Stéphanie Barnes, Hanna Vandenbussche en Elise Vanderelst. De kloof op het leidersduo werd nooit gedicht. In de slotronde schakelde Lauwaert, die zich voorbereidde in Tenerife, plots een versnelling hoger. Van Accom kon dat tempo niet volgen. De marathonloopster kwam solo over de streep. Van Accom en Vandenbussche mochten nadien mee op het podium.

Bij de mannen barstte de wedstrijd pas in de slotronde los. Dame Tasama (VAC) opende de debatten, Robin Hendrix (OEH), Michael Somers (LYRA), Lander Tijtgat (EA) en Kimeli sloten aan. Het waren uiteindelijk Hendrix en Kimeli die zouden sprinten voor de overwinning. Kimeli, vorig jaar nog tweede in Roeselare, klopte zijn ploeggenoot. Tijtgat werd net als in 2017 derde.

Lauwaert houdt zo een prima generale repetitie voor het EK veldlopen, dat op 9 december in het Nederlandse Tilburg wordt afgewerk. De Belgische selectie wordt maandag bekendgemaakt, maar de CrossCup in Roeselare wordt gebruikt als maatstaf. Een eerste selectie voor Lauwaert lijkt dus slechts een formaliteit. Bij de mannen zal Kimeli uitgespeeld worden als kopman.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier