Craig Breen wint Qualifying Stage in Ypres Rally

Craig Breen heeft zijn favorietenrol in de Ypres Rally meteen waargemaakt. In Nieuwkerke wist de Ier donderdagavond de snelste tijd te noteren op de Qualifying Stage.

Craig Breen toonde zich de snelste op de Qualifying Stage. © MD

Donderdagavond verzamelden opnieuw duizenden rallyfans in Nieuwkerke voor de Qualifying Stage en shakedown van de Renties Ypres Rally. Niet enkel het mooie weer lokte veel volk naar Heuvelland, ook de komst van Thierry Neuville zat er ongetwijfeld voor iets tussen. De Hyundai-rijder kwam net als in Boezinge zijn WRC aan een test onderwerpen en maakte tussen de R5-wagens door gesmaakte passages. Met Bryan Bouffier (Ford Fiesta WRC), Bruno Thiry (Opel Corsa) en Nikias Priem (Opel Corsa) tekenden nog drie deelnemers van de Ypres Rally Masters present.

Voor de toppers in de Renties Ypres Rally bestond de donderdagavond uit twee testruns en een derde beslissende Qualifying Stage. Zoals verwacht voerden de VW Polo’s R5 het veld aan, met helemaal voorin Craig Breen. De Ier klopte de Nederlandse ex-winnaar Kevin Abbring met 1.4″. De Brit Rhys Yates (Skoda Fabia R5) zette een knappe derde tijd neer op 2.3″ van Breen. Sébastien Bedoret (Skoda Fabia R5) werd vierde en beste Belg, voor Kris Princen (VW Polo R5) en Kevin Demaerschalk (Citroën C3 R5).

Loix zevende, Verschueren van de baan

Freddy Loix (Skoda Fabia R5) wist bij zijn comeback de zevende tijd te noteren, weliswaar op 3″ van voorganger Demaerschalk. Fast Freddy ging nipt Matt Edwards (Ford Fiesta R5), Pieter-Jan Michiel Cracco (Skoda Fabia R5) en Tom Cave (Hyundai i20 R5) vooraf. Davy Vanneste (VW Polo R5) liet de dertiende tijd optekenen, Filip Pyck (Ford Fiesta R5) werd achttiende.

De grote verliezer van de avond was duidelijk Vincent Verschueren. De Oost-Vlaming maakte tijdens zijn kwalificatieronde een spin aan hoge snelheid, gelukkig zonder erg. De Skoda-rijder moest daardoor vrede nemen met de 21ste chrono. De uitslag van de Qualifying Stage bepaalt niet rechtstreeks de startvolgorde voor het vrijdaggedeelte. Morgenmiddag mogen de beste vijftien rijders uit de Qualifying Stage hun startpositie kiezen, te beginnen met Craig Breen. Verschueren valt echter al zeker buiten dit groepje.

Na de Qualifying Stage mochten alle andere deelnemers de traditionele shakedown afwerken. Vooral heel wat streekrijders kwamen nog wat ritme opdoen. Een sortie van de Ier James Wilson (Peugeot 208 R2), die we vrijdag wellicht niet aan de start zullen zien, zorgde even voor een kort oponthoud.

Vrijdagnamiddag gaat de rally van start om 16.10 uur vanop het podium op de Grote Markt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.