Covid-19 teistert opnieuw de start van het triatlonseizoen

Bro.go Sportevents bewees in 2020 in Jabbeke dat een amateursportwedstrijd in coronatijd kan.© (Foto ACR)
Bro.go Sportevents bewees in 2020 in Jabbeke dat een amateursportwedstrijd in coronatijd kan.© (Foto ACR)
Redactie KW

Ook in onze provincie zijn binnenkort en net als vorig jaar heel wat duatlon- en triatlonwedstrijden geschrapt. Triatlon Vlaanderen doet een oproep aan de beleidsmakers om duidelijkheid te scheppen bij het organiseren van amateursportwedstrijden.

Het West-Vlaamse triatlonseizoen start in mei niet als gewenst. Na het voorbije overlegcomité en de alweer onduidelijke communicatie rond sport en wedstrijden, zijn een flink aantal duatlon- en triatlonwedstrijden geschrapt. “Het uitblijven van een duidelijk wettelijk kader voor amateursportwedstrijden zorgt ervoor dat een aantal wedstrijdorganisatoren hun wedstrijd volgende maand niet kunnen doen”, klinkt het bij Triatlon Vlaanderen.

In West-Vlaanderen gaat het om de volgende wedstrijden: Jeugdzwemloop (1 mei, Oostkamp), Zwemloop (8 mei, Waregem), Sporkin Triatlon (9 mei, Veurne), Argenta Triatlon (13 mei, Izegem), Peerdevisscher Triatlon (23 mei, Oostduinkerke) en de Jeugdzwemloop (24 mei, Izegem). Buiten onze provincie zijn dat het BK ploegentriatlon in Antwerpen en de triatlon in Geel op 9 mei en de City Triatlon in Leuven (16 mei). De Triatlon van Vlaanderen in Oudenaarde, normaal voorzien op 23 mei zal later plaatshebben. En de 111 in Bilzen verschuift naar september.

Eerder raakte ook al bekend dat in onze provincie komende zondag 25 april de eerste Inofec Sprint Triatlon in Tielt werd afgelast, net als de Haventriatlon in Zeebrugge (12 juni) en de Clash der Titanen, 111 (5 juni) die door stad Damme niet werd vergund. De Kallemoeietriatlon in Sint-Joris (12 juni) bestaat voorlopig uit een light versie net als de Thriatlon door Brugge (26 juni).

De overige wedstrijden op de kalender van Triatlon Vlaanderen in onze provincie hebben voorlopig wel plaats, al dan niet in een aangepast format volgens de richtlijnen die dan van kracht zijn. Deze wedstrijden staan voorlopig wel nog gepland in West-Vlaanderen: Z3R0D openwater swim in Zuienkerke (1 mei), de Viven kwarttriatlon in Damme (29 mei) en de Duatlon Bellegem (30 mei).

Triatlon Vlaanderen is er echter van overtuigd dat wedstrijden, in openlucht en contactloos, op een veilige manier kunnen worden georganiseerd. Dit werd in 2020 reeds bewezen en de nodige protocollen zijn hiervoor beschikbaar. “De uitdrukkelijke vraag naar een wettelijk kader om amateursportwedstrijden opnieuw toe te laten klinkt alsmaar luider. Samen met de collega sportfederaties doen we alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om dit te realiseren”, aldus de federatie. “Daarom een oproep aan onze beleidsmakers. Geef onze sporters perspectief én de organisatoren een duidelijk wettelijk kader. Outdoor én contactloos sporten is meer dan ooit noodzakelijk. Een langer verbod op de organisatie van deze activiteiten valt dan ook moeilijk te rechtvaardigen.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.