Coach Filiep Tampere over ‘zijn’ Delfine Persoon

Trainer Filiep Tampere spreekt zijn pupil Delfine Persoon motiverend toe in de hoek van de ring. (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Delfine Persoon pakte vorige zaterdag voor de tiende keer de wereldtitel boksen, het Kortrijkse bokspubliek ging uit de bol. Volgende doel wordt de langverwachte kamp tegen de Ierse Katie Taylor, de arena voor dit gevecht wordt het mythische Madison Square Garden in New York. De sterke man achter deze oersterke vrouw is Filiep Tampere, haar trainer, steun en toeverlaat. We legden hem 20 vragen voor.

1. Hoe eindigde jouw eigen bokscarrière?

“Na 38 amateurkampen met 33 zeges en negen profkampen, waarvan ik er drie verloor, betekende een oogblessure het einde van mijn carrière. Verder boksen betekende het risico op blindheid, dus moest ik de moeilijke beslissing om te stoppen wel nemen.”

2. Je bokste op het voorlaatste Kortrijkse boksgala. Wanneer was dat?

“31 oktober 1986! Dat is 32 jaar geleden. Hopelijk zullen ze nu in de komende jaren verder boksmeetings organiseren na het succesvolle gala van vorige zaterdag.”

3. Wat was je mooiste overwinning en je zwaarste nederlaag als bokser?

“Mijn mooiste overwinningen waren mijn drie Belgische titels bij de amateurs, mijn zwaarste nederlaag de profkamp tegen de als prof debuterende Patrick Vungbo op 1 november 1987 in Izegem, waar ik ko ging. Ik heb toen mijn tegenstander zwaar onderschat.”

4. Waar, wanneer en hoe leerde je Delfine kennen?

“Dat moet in 2007 geweest zijn in ons bokszaaltje in een fabriek in Lichtervelde. Later zijn we verhuisd naar ons huidig lokaal ‘De Boksneuze’ aan het station. Delfine bokste al in 2007 haar eerste kamp.”

5. Welke van haar tien tegenstandsters in de wereldtitelkampen was de moeilijkste?

“Voor mij was dat de Argentijnse Erica Anabella Farias, waarvan ze op 20 april 2014 de WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten ontfutselde. Tevens de ‘vuilste’ kamp voor Delfine, met tal van kopstoten van Farias.”

6. Wie wil Delfine uren vóór een WK-kamp het liefst bij haar?

“Haar zus Jasmine en/of haar vriendin Lindsay Desender. Om over koetjes en kalfjes te praten én niet over boks.”

7. Welke stoot is de meest efficiënte van Delfine?

“Als haar tegenstander links voor staat en slaat, kan Delfine keihard uithalen met haar sterke rechtse. Mohamed Ali noemde dat de apenslag.”

8. Wat is het favoriete gerecht van Delfine?

“Simpel: biefstuk-friet.”

9. Wie is het grootste West-Vlaamse bokstalent dat er zit aan te komen?

“Bij de opkomende jongeren is dat ongetwijfeld Giovanni Techel van Poperinge. Hij is beweeglijk, technisch zeer goed en heeft veel punch. Maar ook onze jeugdwereldkampioen WBC Seba Steen is een groot talent. Jammer dat hij te weinig kampen kan boksen. Maar uiteraard heeft zijn job als jonge bedrijfsleider voorrang.”

10. Stel ons een Katie Taylor, de ultieme opponente van Delfine, eens voor?

“De Ierse was vijf keer wereldkampioene en zes keer Europees kampioene bij de amateurs. Ze was Olympisch kampioene en wereldkampioene IBF en WBA lichtgewichten. Ze bokste al diverse keren in het buitenland. Delfine bokste nog maar een keer in het buitenland: in Zwitserland.”

11. Hoe ziet de voorbereiding op de kamp in New York er uit?

“Als de kamp plaatsgrijpt – Taylor moet eerst op 15 maart nog winnen van de Braziliaanse Rose Volante – dan wordt het zoeken naar sparringpartners, amateurs met dezelfde boksstijl als Taylor. Maar Delfine zal zich in elk geval in New York niet aanpassen aan de stijl van Taylor, de Ierse zal zelf oplossingen moeten zoeken om Delfine te ontwrichten. Taylor stond nog nooit in de ring tegen iemand van het kaliber van Delfine. Een overwinning zit er zeker in. En mocht het toch mis gaan, dan drukken we de organisatoren van Eernegem nu al op het hart dat Delfine er op 11 november sowieso gaat boksen.”

12. De kamp tegen Taylor wordt ook het voorprogramma van het wereldtitelgevecht tussen Anthony Joshua en Jarrell Miller.

“Het is voor Delfine en mij een eer om daar in Madison Square Garden in de ring te mogen staan voor 20.000 toeschouwers. Het is het mekka van de bokssport waar alleen de wereldtop in de ring mag staan.”

13. Leg eens kort uit hoe een ‘bid’ in zijn werk gaat?

“Wanneer de entourage van beide boksers niet overeenkomen over de beurs en de locatie van een wereldtitelgevecht, wordt er een ‘bid’ gedaan. Beide kampen moeten dan onder gesloten omslag een bod uitbrengen. Met die enveloppe moeten beide partijen naar Rome (als de kamp in Europa plaatsgrijpt, red.) of Mexico (als de kamp buiten Europa georganiseerd wordt, red.). De toewijzing gaat uiteraard naar het hoogste bod.”

14. Ben je al in de VS (of New York) geweest?

“Ikzelf nog geen enkele keer, Delfine één keer met haar ouders die de reis via een wedstrijd gewonnen hadden.”

15. Voor welke andere sporters heb je veel respect?

“Wielrenners Peter Sagan en Greg Van Avermaet. En op suggestie van Delfine: vergeet streekgenoten Jelle Wallays en Yves Lampaert niet.”

16. Boksen is een vechtsport, maar fairplay staat voorop.

“Vóór de wedstrijd creëer je toch meestal een beetje afstand met de tegenstander. Maar als er sportief gebokst wordt, dan volgt er vaak een omarming op het einde.”

17. Ben je nog zenuwachtig voor een kamp?

“Ja, ook zaterdag in Kortrijk. En dan ben ik soms heel verstrooid. Ik wist ‘s avonds onder andere niet meer waar ik mijn autosleutels had achtergelaten. Ik heb niet alleen stress voor de kampen van Delfine, maar ook voor de kampen van al mijn boksers van Boxing Team Houtland.”

18. Staat of valt de verhoogde aandacht voor het vrouwenboksen met Delfine?

“Een moeilijke vraag. Oshin Derieuw is naast Delfine voorlopig de enige vrouwelijke bokser aan de top in ons land. Florence Decoster sukkelt momenteel met een schouderblessure. Laat ons zeggen dat we een aantal vrouwen hebben in de subtop. Het kan dus dat de belangstelling voor het vrouwenboksen na Delfine iets zal verminderen. Maar dat is ook zo met de andere sporten. Denk maar aan het tijdperk na Justine Henin en Kim Clijsters.”

19. Voor bokscoaches zijn er weinig of geen trofeeën. Soms ben je gewaardeerd door jouw boksers, soms ben je plots niet goed genoeg meer. Hoe ga je daar mee om?

“Ik voel me wel gelukkig met wat ik al bereikt heb als coach met in de eerste plaats Delfine als wereldkampioene. Maar ook de eerste Europese titel van Yves Ngabu, de WBC-jeugdwereldtitel van Seba Steen, de internationale titels van Hedi Slimani, de vele Belgische kampioenen in onze club…”

20. Hoe belangrijk is het dat een bokscoach ook zelf gebokst heeft?

“Als je zelf niet in de ring stond, weet je ook niet wat jouw bokser in de ring voelt. Je moet de pijn van een bokser kunnen voelen.”

(Ivan Balliu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.