Coach Dirk Demaré organiseert duatlon tegen de tijd om zijn pupillen te motiveren

Dennis Dieussaert rekende af met Hannes Cool en Matthias Allegaert. (gf)
Wouter Vander Stricht

Een gebrek aan wedstrijdprikkels is het idee achter de duatlon tegen de tijd die Dirk Demaré organiseerde om zijn triatleten gemotiveerd te houden. Heel wat klasbakken kwamen aan de start en die klonken na afloop allemaal tevreden.

Triruncy-coach Dirk Demaré heef verschillende atleten als trainer onder zijn hoede en voelde de nood aan een wedstrijd bij zijn poulains aan. Omdat zwemmen niet mag, werd het een duatlon op het verkeersluwe jaagpad tussen Deinze en Zulte. Er werd op zaterdag en zondag gestreden, de tijden werden genoteerd en zorgden voor een eindrangschikking.

Dirk Demaré: “In deze coronatijden en door de Covid-19 beperkingen zijn triatlonwedstrijden gewoonweg weggevallen of op zijn minst uitgesteld naar 2021. Als gevolg daarvan bemerkte ik motivatieproblemen bij vele triatleten. Om toch voor de nodige wedstrijdprikkels te zorgen organiseerde ik voor de de EFC-ITC topteamatleten een duatlon in een time-trial format. Naast de toppers namen ook een aantal sterke recreanten deel.”

Lange en korte afstand

Er waren twee wedstrijden. De lange afstand ging over 5 km lopen, 53 km fietsen en 10 km lopen. Dirk: “Hier was het vooral uitkijken naar de driestrijd tussen Hannes Cool, Matthias Allegaert en outsider Dennis Dieussaert. Het zijn allen Belgische toppers met tal van overwinningen op hun naam.”

Geen verrassingen na de eerste 5 km loop. Hannes Cool demonstreerde en kon met een 20 seconden voorsprong starten aan het fietsen op eerste achtervolger Dennis Dieussaert. Matthias Allegaert zag zijn moment gekomen en zette de sterkste fietstijd van het weekend neer en kwam zo binnen de minuut op Cool en Dieussaert. Laatsgenoemde liet in zijn kaarten kijken door sneller te fietsen dan Cool, die geplaagd werd door krampen. Er stond in het tweede 10 km loop geen maat meer op Dennis Dieussaert. Hij bouwde een minutenkloof uit op Cool en Allegaert en mocht in 2u12’39” zich tot verdiende laureaat kronen.

Stevig doortrekken

Dennis Dieussaert: “Dat het episch zou worden dat stond al langer vast. De eerste echte wedstrijd van het seizoen en misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De eerste 5km ging ik hard om eventueel een kleine voorsprong uit te bouwen. Tijdens het fietsen kon ik zien waar ik stond ten opzichte van de concurrentie. Bij de wissel fietsen-lopen zag ik Matthias Allegaert, hierdoor wist ik dat ik met een goed loopnummer alle troeven had. Tijdens het lopen kon ik ook Hannes Cool in het vizier houden en merkte dat hij niet dichter kwam. Het was belangrijk om het hoofd koel te houden en in de laatste kilometer met een lichte glooiing maakte het mij mogelijk om de laatste kilometer nog stevig door te trekken. Voldaan kwam ik over de finish. Deze overwinning op mijn directe club-concurrenten doet me goed.”

Evelyn Degrendele begint hier aan haar loopproef.
Evelyn Degrendele begint hier aan haar loopproef.© gf

Evelyn Degrendele demonstreert

Bij de dames longdistance geen verassingen: Evelyn Degrendele maakte er een ‘one woman show’ van, van begin tot de finish op kop ! Evelyn een agegroup-topper op Ironmanafstanden finishte in 2u48’25”. Evelyne: “Met een persoonlijk record op 5 km lopen starten gaf mij vleugels voor mijn favoriete onderdeel, het fietsen. Een ‘hoge trapfrequentie aanhouden’, de tip van de coach, maalde door mijn hoofd en bewees zijn nut. Na 53 km plaatste ik tevreden de fiets in de geïmproviseerde wisselzone, schoenen aan, slok sportdrank en nog ‘slechts’ 10km lopen. De eerste km ging vlot maar snel voelde het echt wel zwaar aan en na 7,5km kon ik opnieuw versnellen om voldaan de finish te bereiken. De overwinning was nooit een doel op zich maar doet me veel plezier!”

Charlotte Deldaele op weg naar de zege op de korte afstand.
Charlotte Deldaele op weg naar de zege op de korte afstand.

Charlotte Deldaele: “Super om weer wedstrijdgevoel te hebben”

Bij de korte afstand met enkel vrouwen als deelnemers ging het over 5 km lopen, 34 km fietsen en opnieuw 5 km lopen. Het werd het een bloedstollende race tussen Jonie Vanhoutte (laureaat van Diksmuide en virtueel Herderen ) en Charlotte Deldaele ( Belgische top en triatlongoeroe). Elise Scheerens kende een off-day. Uiteindelijk werd de strijd beslist met amper 6 seconden winst in het voordeel van Charlotte Deldaele. Vanhoutte zette meteen Deldaele onder druk door een all-time PR neer te zetten in haar eerste 5km loop. Charlotte Deldaele werd zo op achterstand geplaatst maar wist met haar ervaring de wedstrijd goed in te delen en kon met een snellere fietstijd en 2de run de zege binnen te halen, in een tijd van 1u38:03.

Charlotte : “Deze onofficiële wedstrijd kwam voor mij als een godsgeschenk om de vele trainingen zonder echt doel te doorbreken. Het voelde super om terug eens goed te mogen afzien. Al ben ik nog niet helemaal tevreden met het resultaat. Met de paar intensieve trainingen mocht ik ook nog geen mirakels verwachten. Ik weet waar ik nu sta en waar ik nog naar toe wil. En dat heeft elke atleet nodig. Super om het wedstrijdgevoel eventjes terug te hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier