Camille Kindt uit Bredene is tweevoudig Belgisch kampioen golfsurfen

Camille kroonde zich tot kampioen in twee disciplines: longboard en shortboard. © Damian Davila
Redactie KW

Camille Kindt was op het voorbije Belgisch kampioenschap golfsurfen goed voor twee keer een gouden medaille. Zowel op long- als shortboard trotseerde ze het best de Atlantische golven in het Franse Vieux-Boucau les Bains, een kustplaats nabij Biarritz. “Het is al jaren de locatie voor het BK en het voelt een beetje als thuiskomen.”

Een nationaal kampioenschap hoeft niet perse in België plaats te vinden. Voor het langebaanschaatsen gaat men richting Nederland. De betere golfsurfers in ons land trekken naar het zuiden van Frankrijk. Gelegen in een baai, waardoor cruciale factoren als wind, golven en getijden optimaal zijn. Golfsurfen maakte overigens een debuut op de voorbije Spelen in Tokio en dat atleten van aan onze kust tot de Belgische top behoren, is geen verrassing, al waren Rheanna Rosenbaum uit De Haan als lid van de Twins Club in Bredene en Dean Vandewalle (Surfers Paradise Knokke-Heist) er op het BK niet bij. Rheanna vertoeft veel in Portugal. Dean woont dan weer in Costa Rica. Het centraal-Amerikaanse land staat al jaren op de kaart van de surfer en is dé favoriete bestemming van Camille Kindt. “Ik ben er reeds een paar keer geweest. Telkens ik terugga blijft het mij overdonderen”, vertelt ze. “Ideaal weer, een adembenemende natuur en epische golven. Maar als droomvakantie om te surfen staan de Malediven bovenaan mijn bucketlist.”

Twee disciplines

Het golfsurfen is bij Camille nooit veraf. Johan Kindt en zijn vrouw Nathalie zijn samen met de ouders van Camille, Patrick Kindt en Bianca, de drijvende krachten van de Twins Club in Bredene. Achile, de oudere broer van Camille, werkt ondertussen als verpleegkundige in Brussel en surft nog af en toe. Arne, de neef van beiden, is tevens een vaste waarde op het water. De golfsport is de laatste jaren aan het boomen, het oogt zeer spectaculair. Camille kroonde zich alvast tot kampioen in twee disciplines: longboard en shortboard. Een longboard is ongeveer drie meter lang en wat rustiger, sierlijker. Een shortboard is maximaal twee meter lang.

Het is pas het tweede jaar dat longboard voor dames in een aparte competitie wordt gestreden. In het verleden viel dit samen met de heren. “Ik wilde voor het goud in beide disciplines gaan en ik ben tevreden dat het gelukt is. Shortboard is deels agressiever. Mijn voorkeur gaat sinds twee jaar wel uit naar een longboard. Het geeft me rust en ik heb het gevoel dat ik aan het dansen ben op het water. Heel anders.”

“Sinds mijn voorbereiding op het WK in Biarritz twee jaar geleden is mijn passie voor longboarden steeds groter geworden”, zegt Camille die op haar negende reeds met golfsurfen begon. “Ik moet nog veel leren”, beseft ze. “Ik probeer zoveel mogelijk te trainen. Dat gebeurt uiteraard in Bredene. De laatste tijd gaan we ook heel vaak naar Portugal, waar Rheanna verblijft. Individueel, vooral voor het plezier. Nationale trainingsstages doe ik niet langer, tenzij als voorbereiding op een EK of WK. Mijn studies komen op de eerste plaats.”

Werken als surfcoach

Golfsurfen lijkt een dure hobby of sport om dit als student te bekostigen en ondertussen heeft Camille toch al aardig wat airmiles verzameld. “Ik heb in de eerste plaats mijn sponsors, zoals Roxy voor mijn kledij en surfbenodigdheden, voor vinnen onder de plank is er Under the Lighthouse, de nieuwe surfshop aan Oosteroever in Oostende. Verder krijgt ik ondersteuning van mijn ouders en werk ik tijdens de zomer als surfcoach. Voor grote tornooien komt de Belgisch Surf Federatie wel deels tegemoet.”

De golven aan onze kust zijn goed om te leren golfsurfen, maar niet om tot een internationaal niveau te komen. Zoals voor het WK in El Salvador waar ons land in mei dit jaar een afspraak had met de wereldtop. “Voor mij begon het wat in mineur. Ik testte positief op corona en moest in isolatie verblijven. Ik mocht niet meteen starten en werd dan in de ronde van de verliezers opgenomen. Ik had redelijk veel stress, mijn eerste WK shortboarden bij volwassenen. De concurrentie was moordend.”

Deelnemen aan WK

Na het WK ging het voor Camille richting het BK. “Ik deed ook een zomerjob, heb dan mijn studies weer opgenomen en begon opnieuw met volleyballen. Al zal die sport nooit in de weg komen. Als ik moet kiezen, dan ga ik voor golfsurfen.” En Parijs 2024? “Dit zou natuurlijk een onvergetelijke ervaring zijn maar niet weggelegd voor mij, ik hoop wel dat ik voor Rheanna Rosenbaum kan supporteren als zij op de Olympische Spelen staat. Zij die daaraan deelnemen liggen elke dag in het water. Dat is hun leven. Het komt op de eerste plaats. Ik heb nog andere prioriteiten. Ik doe graag aan golfsurfen, maar competitief wil ik de lat niet zo hoog leggen. Dat is verminderd naarmate ik ouder werd, maar ik blijf toch deels ambitieus. Zo zou ik graag met het nationale team op longboard aan het volgende WK deelnemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier