BTR en Stad Brugge vieren zilveren Tristan Vandenbussche

© (Foto ACR)
Redactie KW

Familie, vrienden, leden van het Brugse stadsbestuur en de Brugse Trimm- en Roeiclub feliciteerden Tristan Vandenbussche bij hem thuis in brouwerij Fort Lapin. De roeier was op het voorbije WK voor junioren goed voor een zilveren medaille.

Tristan Vandenbussche (Brugse Trimm- en Roeiclub), waar hij getraind wordt door gewezen Olympiër Dirk Crois, roeide in Tokyo, onder leiding van Hannes Obreno, een andere gewezen Brugse Olympiër, de finale in skiff. Tristan bezorgde ons land knap een zilveren medaille en was uiterst tevreden met die prestatie. “De laatste twee weken had ik wat moeilijkheden bij het trainen. Omwille van maagproblemen. Ik verloor vier kilogram aan gewicht en spieren. Het begon in ons land en ook daar was ik daar nog niet volledig van af. Ik roeide uiteindelijk beter dan verwacht. Meer zat er niet in”, weet de 18-jarige vicewereldkampioen.

Het WK roeien voor junioren was een testevent voor de komende Spelen en had plaats op de toekomstige Olympische site, de Central Breakwater in de baai van Tokyo. Tristan kan zijn clubgenoot Niels Van Zandweghe misschien tips meegeven als hij zich samen met Tim Brys kan kwalificeren voor die Olympische Spelen. De Belgische lichte dubbeltwee neemt namelijk eind deze maand vanaf 25 augustus deel aan het WK in het Oostenrijkse Linz. Daar moet het Gents-Brugse duo bij de eerste zeven eindigen om een definitief ticket voor de Spelen in Japan volgend jaar op zak te steken. “Het was alleszins niet de beste baan waar ik op geroeid heb, om maar niet te zeggen een van de slechtste”, vindt Vandenbussche. “Er stak constant wind, zijlings, al was die op de finaledag wat gaan liggen. Het is nabij de haven en een industriegebied. Niet zo mooi en gezellig om te roeien.”

De Brugse roeier werd in Tokyo begeleidt door Hannes Obreno, vierde in skiff op de Olympische Spelen in Rio. “Voor Dirk Crois was het gemakkelijker om Hannes mee te sturen. Ook vorig jaar verliep dit goed waarin ik toen brons behaalde in Tsjechië. Hannes gaf mij wat tips van hoe ik moest roeien en ook mentaal was het goed dat we niet al te veel over mijn maagklachten spraken. Op die manier was ik daar minder mee bezig.”

Tristan oefent binnen de Brugse Trimm- en Roeiclub in twee boten die destijds voor Obreno werden aangekocht. “In Tokyo roeide ik in de nieuwste boot of dezelfde als op het EK in mei en waar ik in Brugge voordien in getraind had. Nadien werd de boot naar Japan gestuurd. Ik zal die boot nu wellicht ook verder gebruiken.”

Tristan, die eerder dit jaar Europees kampioen werd in skiff bij de junioren, neemt nu wat rust. Hij gaat wat sporten maar niet echt roeien. Eind augustus neemt hij dan de draad weer op richting het Belgisch kampioenschap lange boten op 28 en 29 september in Hazewinkel. Wat de toekomst daarna brengt is nog niet besproken en ook bondscoach Dominique Basset laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken wat de plannen in 2020 zijn.

Tristan Vandenbussche kreeg bij hem thuis in de Brugse brouwerij Fort Lapin, uitgebaat door zijn vader Kristof, een geschenk van zijn club BTR en van burgemeester Dirk De fauw namens het stadsbestuur. Ook de coaches Hannes Obreno en Dirk Crois ontvingen van de club een cadeau.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier