Brugse Zwemkring haalt Stefaan Maene en Axana Merckx in huis

Axana Merckx ontpopte zich vorig jaar op het BK in Antwerpen tot een revelatie. © belga
Redactie KW

De kleindochter van wielerlegende Eddy Merckx volgt Stefaan Maene. Beiden ruilen IKZ, de zwemclub uit Izegem, voor het Brugse BZK.

Het vernieuwde bestuur van de Koninklijke Brugse Zwemkring, onder leiding van de nieuwe voorzitter Robert Van Hecke, heeft tijdens de maanden dat er door de Veiligheidsraad onder strikte maatregelen niet mocht gezwommen worden niet stilgezeten. Er werd namelijk hard gewerkt aan een herstructurering binnen alle afdelingen, zo ook in het zwemmen.

De samenwerking met de coach, de 38-jarige Bruggeling Bruno Claeys, gewezen nationaal recordhouder op de 50 en 100 meter rugslag, werd stopgezet, gezien het geringe aantal zwemmers binnen de Kern of competitiezwemmers van BZK. Die Kern is nu samengevoegd met de Jeugdkern en trainen onder begeleiding van Stefaan Obreno. “Gezien ik niet alle trainingen kan leiden, en dan vooral ‘s morgens voor aanvang van de schooluren, werd voor de nieuwe groep Kern naar een assistent gezocht. Na gesprekken met Stefaan Maene zijn we met hem tot een akkoord gekomen”, zegt Obreno die al jaren actief is binnen BZK. Hij werd Belgisch zwemkampioen en nationaal recordhouder op de 100 en 200 meter vlinderslag. Plus: van 1983 tot 1997 was hij hoofdtrainer van BZK en de man achter de successen van Stefaan Maene.

Nationaal record

De Oostendenaar zwom als BZK-er op 20-jarige leeftijd de Olympische finale op de 200 meter rugslag in Barcelona 1992, in een nationaal record dat nog steeds op zijn naam staat. Maene was de voorbije vijf jaar trainer van IKZ, de zwemclub uit Izegem, waar ook Axana Merckx lid van was. De samenwerking met Maene werd eind juli stopgezet en hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Studeren in de VS

Samen met de kleindochter van Eddy Merckx, zet hij nu de overstap naar BZK. Axana heeft de Belgisch-Canadese nationaliteit en ontpopte zich vorig jaar op het BK in Antwerpen tot een revelatie. Zij traint en studeert momenteel aan de universiteit in Tucson, Arizona en zal in de vakantieperiodes met de Brugse Zwemkring meetrainen. “Een beetje in hetzelfde principe als met de Brugse Indra Vandenbussche, die deze maand naar de VS vertrok om te zwemmen en te studeren aan de Southern Methodist University in Dallas”, besluit Stefaan Obreno. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier