Brugse ultraloper Thierry De Block slaagt in duivelse challenge

Thierry De Block slaagde in zijn duivelse uitdaging, bij aankomst vergezeld door Alex Michiels (links) en Kristof De Block. (Foto ACR)
Redactie KW

De 67-jarige Bruggeling liep de voorbije twee maanden 666 km met zondag als apotheose 80 km, en niet zomaar op een vlak parcours. Namelijk de Jonckheerebrug op en af. Zijn neef en petekind Kristof De Block deed zelfs beter, met maar liefst 105 km.

Door de coronacrisis zijn er voorlopig geen loopwedstrijden en om gemotiveerd te blijven deed Thierry De Block mee aan een challenge, namelijk De Duivelse Uitdaging 666 of in zestig dagen die afstand lopen of wandelen. Tussen 7 mei en 6 juli kon hij dagelijks zelf zijn afstanden bepalen. Zondag was zijn laatste etappe, op en af de Jonckheerebrug. Die werd gebouwd voor fietsers en wandelaars naast de Expressweg en over de vaart Oostende- Brugge. Heen en terug of van de ene ventweg naar de andere is de afstand anderhalve kilometer. Thierry had zich voor zijn laatste etappe alvast goed voorbereid en kleefde 53 post-its op een reling om na iedere ronde zeker de tel niet kwijt te raken.

De Brugse ultraloper begon zondagmorgen om 8.00 uur aan zijn 53 keer anderhalve kilometer en had hiervoor voldoende aan proviand bij zich. “Vijf liter water, elektrolyten drank, gels, wafels, pudding, diverse bars, cakes, bananen en zelfs toiletpapier moest dit nodig zijn”, noemt Thierry op. Net voor zijn start wreef hij de liezen in met vaseline en zette hij, zij het met enige moeite, zijn Garmin horloge scherp om zijn precieze tijd en afstand te registreren. “Het weer was goed, maar er stak een zeer felle wind. Ik ben geslaagd in mijn uitdaging en daar ben ik bijzonder trots op”, glimlacht Thierry na tien uur en tachtig kilometer.

De Panne- Knokke-Heist

De atleet van Olympic Brugge is in zijn leeftijdscategorie nationaal kampioen 100 km in 2017 en Belgisch kampioen 24-urenlopen in 2016 en 2018. Vorig weekend, de nacht van vrijdag op zaterdag, liep hij met een groepje de volledige kustlijn van in De Panne tot in Knokke-Heist. Eigenlijk is dit alles als voorbereiding op iets groter. In september wilde Thierry aan de 24-urenloop in het Duitse Bottrop deelnemen, maar die werd afgelast. “Misschien doe ik in de plaats de 24 uren van Deventer in Nederland, op 12 en 13 september. Volgende week loop ik nog een marathon in Hoegaarden, de week nadien de virtuele zes uren van Aalter gevolgd door een marathon in Drongen en wellicht nog een in Scherpenheuvel”, aldus Thierry.

De Bruggeling is een gepensioneerd treinbestuurder en voetbalde destijds op provinciaal niveau. Op Nieuwjaarsdag 2010 kwam zijn neef en petekind Kristof De Block met het voorstel om samen vijf maanden later aan de marathon in Antwerpen deel te nemen. Dit was zowaar de aanzet om stilaan naar een langere afstand op te bouwen. Ondertussen doen beiden frequent honderd kilometer of zelfs meer.

Loopt uit de hand

Kristof maakte zondag van de gelegenheid gebruik om zijn oom te vergezellen, zij het op een eigen rustig tempo. “Met mijn eet- en drankpauzes inbegrepen deed ik 105 km of 70 keer de brug op en af in 12 uur 45 minuten. Iedereen wil blijkbaar een nieuw record, veertien dagen geleden deed iemand 100 km. Het loopt uit de hand, maar nu staat het record opnieuw op mijn naam”, glimlacht de 40-jarige ultraloper uit Sint-Andries.

Thierry werd naast Kristof op de Jonckheerebrug ook vergezeld door Alex Michiels (54) uit Kristus Koning, een Brugse ultraloper. Hij liep er ‘s middags dertig kilometer en ‘s avonds twaalf. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier