Brugse shorttrackers Rino Vanhooren en Alexandra Danneel rijden eerste internationale wedstrijd

Rino Vanhooren en zijn vriendin Alexandra Danneel snelschaatsen komend weekend in Heerenveen. © ACR
Redactie KW

Het is van in februari dit jaar geleden dat het koppel nog eens aan een internationale wedstrijd kon deelnemen. Komend weekend zijn ze te gast op de Invitation Cup in het Nederlandse Heerenveen.

Het winterseizoen 2020-2021 wordt ook voor de shorttrackers één om zo snel mogelijk te vergeten. Door de aanhoudende pandemie werd ondertussen het gros van de wereldbekerwedstrijden geannuleerd. Montreal en Laval (Canada) hebben in november niet plaats, net als Seoel (Zuid-Korea) en het Olympisch test event in Peking in december.

In september vorig jaar ging de Koninklijke Belgische Schaatsfederatie in Hasselt van start met een nieuw Be Gold-project met Warre Van Damme (Brugse Shorttrack Club, BSC) als een van de leden. Als eerstejaarsstudent geneeskunde in Leuven schaatst de 17-jarige Bruggeling reeds zeven jaar en traint hij nu twee keer per dag met de andere Belgische topsnelschaatsers, uiteraard rekening houdend met Covid-19 waardoor de schaatstrainingen en de universiteitslessen er soms anders uitzien.

Voorbereiding Spelen 2022

Twee andere leden van BSC, Rino Vanhooren (23) en Alexandra Danneel (25), maken deel uit van het Belgische senioren relay team en het relay team gemengd die zich in ijshal De Schaverdijn in Hasselt voorbereiden op de Spelen van 2022.

Rino, bezig in zijn laatste fase marketing communicatie aan de Vives Hogeschool, woont in Hasselt samen met zijn vriendin Alexandra. Zij is afkomstig uit Zandvoorde en is de voorbije zomer afgestudeerd aan de KU Leuven Campus Brussel als master in vertalen en is momenteel werkzoekende.

“Sedert dit jaar zitten wij in een prestatieproject richting de Olympische Spelen in Beijing 2022”, vertelt Rino. “We trainen van maandag tot en met vrijdag twee keer per dag of wekelijks ongeveer dertig uur. Het virus heeft ons vooral vorig seizoen geraakt. We zijn dan twee maanden eerder gestopt. Na de lockdown zijn we dan vrijwel meteen kunnen beginnen in Hasselt. Waar wij als atleten enorm dankbaar voor zijn.”

Progressie

Het enige waar de nationale shorttrackers het moeilijk mee hadden en hebben zijn de afgelaste stages naar het buitenland en de wedstrijden. “Sinds 1 oktober heeft het nationaal team van Kroatië zich bij ons aangesloten. Zij blijven tot en met maart volgend jaar”, weet Rino.

Na het afgelasten van de eerste vier Wereldbekers zijn we uiteraard hongerig naar een wedstrijd. We hebben als team de voorbije maanden veel progressie gemaakt en we zijn benieuwd naar waar we zullen staan tegenover de Europese top.”

Rino en Alexandra vertoeven momenteel met de Belgische delegatie, met ook Hanne en Stijn Desmet (beiden geblesseerd en onzeker of ze zullen starten), Adriaan Dewaghtere, Gert-Jan Goeminne en Ward Pétré in Herenveen als voorbereiding op de Invitation Cup, de eerste echte internationale krachtmeeting sinds februari.

Oefenwedstrijd

Naast de Belgische schorttracktoppers zijn komend weekend ook Nederland, Frankrijk, Polen, Letland en Israël ingeschreven. Tijdens de Invitation Cup worden er twee individuele afstanden gereden, namelijk de 1.500 en de 500 meter. Daarnaast wordt er een mixed en een gewone relay geschaatst.

“We aanzien dit als een oefenwedstrijd. De ambities zijn dan ook niet al te groot. We zien het op de eerste plaats als een ervaring”, klinkt Vanhooren. “Ik ben wel gedreven om mijn persoonlijk record op de 500 meter van 42’00” naar 41’50” te verscherpen. Alexandra mikt vooral op een nieuw persoonlijk record op de 500 meter.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier