Brugse shorttrackers in Polen voor Europees kampioenschap

Het Belgische team met in het midden Warre Van Damme en rechts van hem Rino Vanhooren en Alexandra Danneel.© (Foto GF)
Het Belgische team met in het midden Warre Van Damme en rechts van hem Rino Vanhooren en Alexandra Danneel.© (Foto GF)
Redactie KW

In Gdansk vindt vanaf vrijdag het EK Shorttrack plaats. Binnen de Belgische delegatie nemen de Bruggelingen Rino Vanhooren en Warre Van Damme deel, bij de dames Alexandra Danneel uit Zandvoorde.

Het gaat om de eerste grote internationale competitie voor shorttrackers. Het was reeds sinds februari vorig jaar geleden dat de Europese toppers zich met elkaar konden meten. Met zijn drieën zijn ze lid van het Brugse Shorttrack Team (BSC). Zowel Rino Vanhooren (24) als zijn vriendin Alexandra Danneel (25) schaatsen op het Europees kampioenschap de 500, 1000 en 1500 meter. Rino zal tevens de relay rijden, samen met Stijn Desmet, Gert-Jan Goeminne, Robbe Volckaert en de Bruggeling Warre Van Damme. Bij de dames is er geen aflossingsploeg en wordt er dit jaar geen mixed relay geschaatst op het EK.

De Hala Olivia, de schaatsbaan in het Poolse Gdansk, is alvast nieuw voor de drie Bruggelingen. Rino en Alexandra wonen ondertussen drie jaar samen, nu in Hasselt waar ze met de nationale ploeg dagelijks trainen. “Omwille van corona kunnen we nu niet zomaar voor bijvoorbeeld een stage naar het buitenland”, opent Alexandra. “Dankzij Sport Vlaanderen Hasselt kunnen we ook in de schoolvakanties het ijs op in eigen land. Ik sukkelde in het begin van het seizoen wat met een rugblessure, maar ik ondervind geen last meer van tijdens het schaatsen. Ik voel mij klaar en kijk er echt wel naar uit.”

Vorig jaar eindigde Alexandra net buiten de top twintig. Stiekem hoopt ze nu richting top zestien te gaan, wat zou betekenen dat ze zich op het merendeel van de afstanden voor het hoofdprogramma kan kwalificeren. “Daarnaast wil ik mijn tijd op de 500 meter scherper stellen, en een kwart- of een halve finale rijden zou fantastisch zijn.”

Rino had enkele weken terug tijdens de voorbereiding een iliopsoas blessure opgelopen die zijn voorbereiding wat hinderde. “Deze blessure zal mijn prestatie niet beïnvloeden en dankzij mijn kiné Niels Minten van de praktijk Movenda in Hasselt kan ik op het EK zonder last aan de start verschijnen. Mijn ambitie is zeker een plaats bij de eerste zestien, en een top twaalf op een individuele afstand. In de aflossing mikken we op een top zes.”

Warre Van Damme uit Assebroek neemt enkel aan die aflossing deel en niet aan de individuele afstanden. Omdat Ward Pétré en Adriaan Dewagtere zich blesseerden op training volgde een beslissende trial waarin Warre de beste tijd neerzette. “Wanneer en hoe ik precies in actie kom, moet nog beslist worden”, vertelt de 18-jarige Bruggeling.

Mits het toepassen van de strenge coronaregels kan het Belgische team zich in Polen, sinds zondag bij hun aankomst, alvast goed voorbereiden. “Alles verloopt hier zeer veilig. We mogen het domein van het hotel niet verlaten, en vervoer en de maaltijden zijn allemaal op een veilige manier geregeld”, klinkt Warre. “Door alle maatregelen duurt alles wat langer dan normaal. Eenmaal terug op hotel is de dag dan ook al een stuk verder. Ik heb zelf nog een examen af te leggen in februari, waar ik me nu op voorbereid. Ik zit in mijn eerste jaar geneeskunde aan de KULeuven. Naar het einde van de week is het iets rustiger in het trainen en kunnen we ons wat verdiepen in series op Netflix.”

Vrijdag worden in Gdansk reeds de kwartfinales van de aflossingen gereden. “Ik kan moeilijk inschatten welke resultaten we in relay kunnen behalen. De andere jongens weten al beter hoe het er aan toe gaat, zij kennen de concurrenten waar we tegen strijden. Ik weet dat het originele doel, met de vertrouwde aflossingsploeg, een medaille halen was. Niets is onmogelijk in shorttrack, dus ik wil ook met dit team strijden om dit doel te bereiken. Ik ben de jongste van het team, en ik ben zeker ook bij de jongere deelnemers. Het is voor mij dus een goeie gelegenheid om mijn intrede te maken bij de grote mannen”, besluit Warre Van Damme.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.