Brugse shorttracker Rino Vanhooren aan de start van zijn eerste WK

Rino Vanhooren hoopt in Dordrecht op een plaats binnen de top twintig. (Foto ACR)© (Foto ACR)
Rino Vanhooren hoopt in Dordrecht op een plaats binnen de top twintig. (Foto ACR)© (Foto ACR)
Redactie KW

Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 maart is er in het Nederlandse Dordrecht het WK shorttrack. “Ik heb op zich geen stress, maar wel veel goesting om eraan te beginnen”, klinkt het bij Bruggeling Rino Vanhooren die een eerste keer aan een WK deelneemt.

Rino Vanhooren (24) uit Sint-Pieters, maar nu woonachtig en trainend in Hasselt, kreeg het schaatsen van thuis uit mee van zijn vader Franky, die in 1992 aan de Olympische Winterspelen in Albertville deelnam en zijn moeder Marij Timmerman die net als haar echtgenoot trainer is bij de Brugse Shorttrack Club (BSC). Rino zelf nam reeds aan diverse internationale wedstrijden deel, zoals acht jaar geleden het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF).

In zijn huidige leeftijdscategorie is het zijn eerste deelname aan een Wereldkampioenschap. “Ik heb hier jaren naar uitgekeken”, vertelt hij vanuit Dordrecht. “Ik wil er echt van genieten. Wat niet wil zeggen dat ik hier geen ambitie heb. Ik mik toch om een top twintig te halen. Of mij dat zal lukken zien we dan wel weer. Het zal zeker niet eenvoudig zijn.”

Door de coronapandemie is er geen publiek toegelaten, maar ook toonaangevende landen in shorttrack als China en vooral Zuid-Korea zijn er niet bij op het WK.

Ons land verschijnt met vier schaatsers aan de start. Er is naast Rino Vanhooren ook Stijn Desmet bij de mannen, bij de dames zijn dat Hanne Desmet en Tineke den Dulk, een Nederlandse die nu voor België uitkomt. Rino verschijnt zowel aan de start van de 500, 1000 en 1500 meter. “De voorbereiding verliep vrij vlot, na het EK hebben we direct onze focus verlegt naar het WK en alles is goed verlopen. Het is een lang seizoen geweest en ik hoop dat ik nog in topvorm ben. Maar momenteel voel ik mij goed en ben ik vastberaden om het beste van mijzelf te geven.”

De Sportboulevard in Dordrecht is alvast geen onbekende ijshal voor Vanhooren. “Ik heb er al meerdere wereldbekers geschaatst en het is er altijd wel fijn. Goed ijs en een brullend publiek. Al is het dit jaar zonder toeschouwers, wat ervoor zorgt dat het een andere ervaring zal zijn. Graag had ik geschaatst in een vol geboekt stadium in Ahoy, waar het WK eerst zou plaatsvinden.”

“Er is maar één iemand waarmee ik rekening moet houden en dat is mezelf. Als ik mij goed onder controle hou en doe wat ik moet doen zal het resultaat wel volgen. Wat andere atleten doen heb ik toch geen invloed op. Dus zal ik vooral focussen op mezelf en alles geven wat ik te bieden heb”, besluit de Brugse shorttracker. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.