Brugse shorttrackclub BSC opnieuw op het ijs: “Hopen op een volledig seizoen”

BSC kon vorig weekend opnieuw op het vertrouwde ijs in het Boudewijnseapark. (foto ACR)
Redactie KW

De schaatsschoenen zijn gepoetst, de messen geslepen en eventueel van roest ontdaan want sedert vorig weekend kan er weer geschaatst worden op het vertrouwde ijs in het Boudewijnseapark in Sint-Michiels. Ook de leden van de plaatselijke BSC Shorttrack Club konden er hun hart ophalen.

Hun laatste training op de Brugse schaatspiste dateert van begin maart 2020. “Uiteraard zijn we zeer tevreden dat we de schaatsen opnieuw kunnen aanbinden”, glundert trainster Marij Timmerman. “Voor sommigen van ons was het wachten tot nu vooraleer ze weer het ijs op konden. Wij waren wel de enige club die in schoonheid afscheid kon nemen van het seizoen 2019/20. Veertien dagen later was het omwille van de pandemie voor iedereen gedaan en werd de schaatsbaan nadien omgetoverd tot een vaccinatiecentrum voor Brugge. Voor zij die aan competitie deden, volgden er wel regionale trainingen in Sport Vlaanderen Liedekerke.”

Daling ledenaantal

Door corona zag BSC de voorbije twee jaar het ledenaantal dalen. “In 2020 waren we met 54, nu zijn dat er 30. De competitieschaatsers kozen voor zekerheid en verhuisden van club, zoals in Gent waar ze acht maanden ijs hebben. Wij hadden in augustus ‘21 nog geen zekerheid dat de piste hier tijdig zou openen. Alexandra Danneel en Rino Vanhooren, onze toppers in het nationale team, vertoeven al langer in Hasselt waar ze tien maanden kunnen snelschaatsen.”

Ondertussen is het seizoen voor de shorttrackers van start gegaan, met de Star Class 2 met halve finales voor Daphne Merlevede. Op de Benelux Cup in Hasselt was er een A-finale voor Tristan De Vuyst (Junior DE divisie B) wat hem in de totaalstand een 7de plaats opbracht. Clubgenoot Mauro Defranco werd 8ste , Ferre De Kimpe 9de . Broer Tjorven De Vuyst werd 7de in de Junior DE A divisie.

Olympisch jaar

Of het een seizoen wordt zoals vanouds is nog af te wachten. “De coronamaatregelen zijn ondertussen wederom verscherpt. Ik hoop dat we kunnen blijven schaatsen. Organisaties, zoals het Vlaams kampioenschap destijds, hebben we niet. Omdat 2022 een olympisch jaar is met de winterspelen in Peking, hebben wij wel plannen om een soort Olympic day of training in te lassen. Op een zaterdag zouden we dan eventueel onze Olympiërs uitnodigen.”

“We zijn misschien een bescheiden club met niet zoveel leden, maar we zitten ondertussen aan zes olympische atleten: Franky Vanhooren, Geert Dejonghe, Alain De Ruyter, Wim Dedeyne, Ward Janssens en Mathias Vosté. We gaan er alles aan doen om het ledenaantal weer op te krikken. Zo hadden we nu op onze eerste training bij de jongste rijders al drie nieuwkomers, besluit Marij Timmerman.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.