Brugse schaatsers kwalificeren zich voor het EK en WK

Alexandra Danneel en Rino Vanhooren konden zich kwalificeren. © foto ACR
Redactie KW

Het selectiecomité van de Koninklijke Belgische Schaatsfederatie (KBSF) heeft bekendgemaakt welke schaatsers er naar het Europees kampioenschap in Debrecen (Hongarije) en het Wereldkampioenschap voor junioren in Bormio (Italië) mogen. Drie shorttrackers van BSC uit Brugge zijn geselecteerd.

Om in aanmerking te komen, moeten de schaatsers aan bepaalde limiettijden voldoen. Aangezien meerdere schaatsers dit behaalden, moest er maandag op 6 januari een time trial georganiseerd worden om een uiteindelijke beslissing te nemen. Voor het EK, dat van 24 tot 26 januari in Debrecen plaatsheeft, was Alexandra Danneel (24, BSC) uit Zandvoorde al zeker van een selectie, samen met Hanne Desmet. Bij de heren waren ze met vier voor twee plaatsen. Stijn Desmet zette de snelste tijd neer. Bruggeling Rino Vanhooren (23, BSC) en Ward Pétré zaten, net als in andere jaren, zeer dicht bij elkaar tijdens die trial. Uiteindelijk ging de selectie dit keer naar Vanhooren. Het viertal, onder leiding van Pieter Gysel, vertrekt op 22 januari om ter plaatse nog enkele trainingen mee te pikken.

Ook voor het WK Junioren in Italië, van 31 januari tot 2 februari, moesten de vier plaatsen voor de aflossing verdeeld worden over vijf heren via een time trial. Adriaan Dewagtere schaatste eerder dit seizoen zijn scherpe limiettijd en was dus al zeker van zijn selectie en een individuele startplaats op elke afstand. Ook Nienke Schepers werd vrijgesteld. Bruggeling Warre Van Damme (16, BSC) zette uiteindelijk de snelste tijd neer, gevolgd door Leander Schepers en Enzo Proost. Zij vervolledigen de Belgische delegatie in Bormio, samen met de coaches Maarten Slembrouck en Steven Peeters.

Warre Van Damme trekt eerstdaags overigens ook naar het Zwitserse Lausanne voor deelname aan de Winter Youth Olympic Games. De shorttracker uit Assebroek komt er aan de start van de 500 meter, 1.000 meter en de mixed gender relay in combinatie met andere landen. Zijn streekgenoot en clubgenoot Mathias Vosté, die al enkele jaren in het noorden van Nederland woont, neemt dan weer dicht bij hem thuis aan het EK afstandschaatsen. Dat vindt plaats in Heerenveen, komend weekend van 10 tot en met 12 januari. “Ik heb geen idee wat ik daar kan verwachten. Na mijn vierde plaats op de 1.000 meter tijdens de Wereldbeker zullen de verwachtingen van buitenaf wel hoog zijn. Ik hoop bij de eerste acht te eindigen”, aldus Vosté.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier