Brugse schaatser Mathias Vosté vestigt nogmaals nieuw record

Mathias Vosté (archiefbeeld) © belga
Redactie KW

Op het snelle ijs van Calgary (Canada) waren dit weekend enkele provinciegenoten aan de slag. Mathias Vosté presteerde uitstekend met zijn snelste tijd op de 1.500 meter en een nationaal record op de 1.000 meter.

In Canada werd vrijdag en zaterdag de vijfde wereldbekermanche afgewerkt, een week voor het WK afstanden in Salt Lake City in de Verenigde Staten. Met Mathias Vosté, Sandrine Tas en Stien Vanhoutte deden naast Bart Swings drie West-Vlamingen mee.

Vosté heeft er voor de tweede week op rij zijn Belgisch record op de 1.000 meter scherper gesteld. De 25-jarige Bruggeling reed op het snelle ijs in Calgary naar de 14de plaats in 1’07”79. De week voordien was dit 1’08″57. Het nieuwe record is voor hem een serieuze opsteker met het oog op het komende WK.

Op de 1.500 meter was Mathias Vosté (BSC) met 1’45″21 een fractie sneller dan Bart Swings en goed voor een persoonlijk record. Hij eindigde hiermee op plaats 15.

Stien Vanhoutte (23) uit Gistel en lid van de Langebaan Schaatsclub Gent (LBSG) kwam op de 1.000 meter uit in de B-groep en eindigde daar op de voorlaatste plaats. Met 1’18″78 verbeterde ze wel haar persoonlijke record en komt ze dicht bij het nationale record van Jelena Peeters. Ook op de 500 meter kwam ze in de buurt van haar eigen Belgisch record, tot op drie honderdsten van een seconde. In 39″55 eindigde ze in de B-groep als 19de.

Haar clubgenote Sandrine Tas (24) uit Oostende nam voor de eerste keer deel aan een Wereldbeker. Met 4’26″32 op de 3.000 meter was ze bijna tien seconden langzamer dan de tijd die ze in oktober tijdens een testrit in Inzell liet optekenen. Tas sukkelde dit seizoen een periode met een zware enkelblessure na een val.

In het shorttrack, op de vijfde wereldbeker in Dresden, zorgde Alexandra Danneel uit Zandvoorde en lid van de Brugse Shorttrack Club (BSC) tot tweemaal toe voor een Belgische record op de 2.000 meter gemengde aflossing. Ze deed dat samen met Hanne Desmet, Ward Petré en Stijn Desmet. De nieuwe tijd staat nu op 2’43″013. Ze werden hiermee tiende in het klassement.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier