Brugse roeiers meteen op de afspraak

Tristan Vandenbussche kon zijn goede vorm in Italië bevestigen. © ACR

De Belgische toproeiers hebben hun internationaal roeiseizoen sterk geopend. Niels Van Zandweghe en Tristan Vandenbussche (Brugse Trimm-en Roeiclub) behaalden zilver in het Italiaanse Piedeluco.

De Belgische toproeiers hebben de eerste internationale afspraak van dit seizoen goed ingezet. Op de Memorial Paolo d’Aloja in het Italiaanse Piedeluco konden drie van onze vier landgenoten zich plaatsen voor de A-finale. Voor Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge) was er een uitschakeling in de halve finales. In skiff opende de Bruggeling met een tweede plaats in zijn voorwedstrijd, goed voor de op drie na snelste tijd in totaal en een stek in de halve finales. De skiff is het enige nummer waar er halve finales moesten geroeid worden om naar de A-finale te kunnen doorstoten. De Loof roeide hier echter een zevende plaats, de veertiende in totaal waardoor er niet meer inzat dan een plaats in de B-finale. Hierin werd de Bruggeling tweede.

Niels Van Zandweghe en Tim Brys, het Brugs-Gentse duo dat op het WK 2018 brons veroverde in de dubbeltwee lichtgewicht, ging meteen in de clinch met de Italiaanse favorieten Oppo-Ruta, vorig jaar zilver op het WK. Uiteindelijk finishten de Belgen op minder dan een seconde van de Italianen. Dat was ook zo in de A-finale met een tweede plaats voor Van Zandweghe- Brys in 6:36’15” na Oppo-Ruta in 6:35’48”.

Tristan Vandenbussche (Brugse Trimm- en Roeiclub) die als junior skiffeur vorig weekend nog tweede werd op de nationale selectietesten finishte als tweede in zijn heat in 7:27’31”. De Italiaan Di Mauro, vijfde op het WK junioren won de heat.

Ook in de A-finale moest de Bruggeling de Italiaan, zij het zeer nipt, laten voorgaan. Di Mauro bereikte de eindmeet in 7:28’34, Vandenbussche in 7:28’60”.

En ook op zondag werd er geroeid en de Belgen herhaalden hun prestaties. Zowel Tristan Vandenbussche in skiff bij de junioren als de de lichte dubbel twee met Niels Van Zandweghe en Tim Brys werden opnieuw tweede in de A-finale. Net zoals zaterdag ging het goud naar dezelfde winnaars.