Brugse roeiers in Polen voor het Europees kampioenschap

© gf
Redactie KW

Niels Van Zandweghe (BTR), Tibo Vyvey en Pierre De Loof (KRB) zijn in het Poolse Poznan waar ze vanaf vrijdag deelnemen aan het EK roeien. Ons land wil graag nog een tweede boot op de Olympische Spelen, welke en in wat voor een bezetting is nog niet meteen duidelijk.

Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) neemt er met Gentenaar Tim Brys deel in de lichte dubbeltwee (LM2x). Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge) vormt een duo in een zware dubbeltwee (M2x) met een andere Gentenaar, Ruben Claeys. Tibo Vyvey, eveneens lid van KR Brugge en onlangs Europees kampioen, roeit in skiff.

Het vijftal wordt persoonlijk begeleid en ondersteund door Frans Claes, Piet Graus, Dirk Crois en Rudy De Coninck. Vorige week waren zij allen in Hazewinkel voor een trainingsstage. “Daar hebben we vooral de nadruk gelegd op de verfijning van de techniek en de laatste voorbereidingen met betrekking tot het EK”, opent Rudy De Coninck als coach van Pierre De Loof en Ruben Claeys. In 2017 werd het duo vijfde op het WK U23. “Zij zijn veel verbeterd op technisch vlak alsook op het gebied van kracht, ten opzichte van drie jaar geleden. Wat hen complementair maakt, is dat ze beiden teamspelers zijn en weten wat ze willen.”

31 landen nemen deel

Ruim vijfhonderd toproeiers uit 31 landen nemen van 9 tot en met 11 oktober aan het EK deel. Als gevolg van de wereldwijde Covid-19- pandemie is dit pas de derde wedstrijd in het internationaal roeiseizoen 2020, na het EK voor junioren in Belgrado en dat voor beloften in Duisburg. De races hebben plaats op het Malta-meer in het hartje van Poznan, een uitstekende en snelle baan waar regelmatig roei- en kano-evenementen gehouden worden.

“Pierre en Ruben moeten proberen een zo goed mogelijk en verstandig parcours af te leggen”, vindt De Coninck. Ook met het oog op de toekomst. Want ons land wil graag nog een tweede boot op de Olympische Spelen, welke en in wat voor een bezetting is nog niet meteen duidelijk. Na een bewogen jaar met corona en waarin zij geen enkele internationale wedstrijd konden roeien, is het voor De Loof en Claeys moeilijk in te schatten waar zij in Polen kunnen eindigen,.

Er is alvast veel belangstelling voor de mannen dubbeltwee met negentien inschrijvingen. De Franse wereldkampioenen uit 2018, Hugo Boucheron en Matthieu Androdias, zijn weer bij elkaar en zullen proberen hun winnende prestatie te herhalen. De Poolse dubbel van Miroslaw Zietarski en Mateuz Biskup zal een serieuze kanshebber zijn, evenals Stephan Krueger en Marc Weber uit Duitsland.

World Cups

In de lichte dubbeltwee zijn vijftien boten ingeschreven. Volgens Frans Claes, de coach van Van Zandweghe en Brys is de eerste doelstelling om via de reeksen en de halve finale de A-finale te behalen. “Dan willen we uiteraard meedoen voor de medailles. Welke dit kan zijn, is een beetje koffiedik kijken”, vindt Claes. “Vroeger kon je via wedstrijden die je op de World Cups roeide inschatten wie de grootste concurrenten waren. Met corona is dat moeilijk want dit is de eerste en enige keer dat we zullen roeien tegen elkaar en we weten dus niet hoe de andere ploegen in deze pandemie hebben kunnen of mogen trainen.”

“Als wij voor Tim en Niels de gemene deler van de vorige jaren nemen, moeten wij kunnen meedingen voor een medaille, tenzij er plots weer een nieuw gevormd of hervormd duo als een concurrent opduikt. Wij hebben alleszins veel kunnen trainen tijdens deze pandemieperiode. Eerst individueel op de roeimachine en fiets, dan in skiff en op de fiets en tenslotte terug in de dubbel.”

Na het vertrek van bondscoach Dominique Basset kunnen de Belgian Sharks alvast rekenen op Jan Boone en Jan Bourgois, beiden prof aan de Universiteit Gent. Zij zorgen voor de sportieve omkadering. Met in september een buitenlandse stage in Gavirate (Varese, Italië). “Niels en Tim zitten op hun vormpeil van de vorige jaren, zeker naar de tijden die zij tijdens de testmomenten roeiden. Ook de rest van de omkadering met kine, diëtiste en psychologe dragen hun steentje bij om deze ploeg op hun domein zo veel mogelijk te ondersteunen. Het is aan ons om te bewijzen dat hun inzet voor het team zijn vruchten afwerpt”, aldus Claes.

Tibo Vyvey.
Tibo Vyvey.© ACR

De 19-jarige Tibo Vyvey is de derde Bruggeling op het EK. Hij werd voorbije zomer in lichte dubbel met Marlon Colpaert (KRNS Oostende) Europees beloftekampioen en roeit in Poznan in de lichte skiff bij de senioren. “Tibo heeft momenteel twee pittige weken achter de kiezen en wil in het tornooi uiteraard zo ver mogelijk geraken”, klinkt zijn coach Piet Graus. “Net zoals vorig jaar zal hij terug één van de jongste deelnemers zijn. Hij weet ondertussen dat een groot aantal van de finalisten van vorig jaar er terug bij is. Tibo zal zijn kansen met hand en tand verdedigen. We moeten het wedstrijd per wedstrijd bekijken en hopen dat hij bij zijn eerste wedstrijd een haalbare loting krijgt. Ons doel is om ons eerst bij de eerste twaalf te nestelen, daarna is alles mogelijk, maar blijven we met de voeten op de grond”, besluit Piet Graus.

Het racen in Poznan begint vrijdag 9 oktober vanaf 9 uur met de heats en vordert via de herkansingen, halve finales naar de finales op zondag 11 oktober vanaf 9.50 uur. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier