Brugse judoka Sandrine Billiet in tweede ronde uitgeschakeld in Tokio

© (Foto GF)

Sandrine Billiet uit Sint-Michiels kwam op de Olympische Spelen voor Kaapverdië uit. Ze ging er na een zware loting in de categorie -63 kg in de tweede ronde uit tegen de Franse favoriete.

Sandrine Billiet (31) uit Brugge woont en werkt op de Kaapverdische eilanden en beoefent daar ook judo waar ze de sportnationaliteit aannam. In mei 2021 was ze goed voor een zilveren medaille op de Afrikaanse kampioenschappen in Dakar. Die tweede plaats was een primeur in de Kaapverdische sportgeschiedenis. Billiet verzamelde tevens voldoende punten en kon haar deelname aan de Olympische Spelen in Tokio garanderen door de continentale quota.

Dinsdagmorgen stond ze er op de tatami en won in de eerste eliminatieronde tegen Farangiz Khojieva uit Oezbekistan. Ze schreef hiermee Olympische geschiedenis voor Kaapverdië. Een zware loting bracht Sandrine, 56ste op de wereldranglijst, in de achtste finales tegenover de Franse favoriete Clarisse Agbégnénou, maar liefst vijf keer Europees en evenveel wereldkampioen. De kamp werd na negentien seconden met Ippon beslist en winst voor de Franse die later overigens Olympisch kampioen werd. (ACR)