Brugse IJsberen hebben een nieuwe stek

De Brugse IJsberen hebben in de vijver van Koude Keuken in Sint-Andries een nieuwe locatie. © ACR
Redactie KW

De Koninklijke Brugse IJsberenkring (BYK) heeft voor hun training op zondagmorgen een nieuwe locatie. De Krulleput in Sint-Andries werd na bijna vijftien jaar geruild voor de vijver in domein Koude Keuken.

De Brugse IJsberen zwemmen al meer dan een halve eeuw baantjes in koude Brugse wateren. Ze kregen ondertussen ook al de titel ‘koninklijk’ mee en vormen met hun ruim 120 leden een vaste waarde in het Brugse sportlandschap.

De leden krijgen op diverse locaties een brede waaier van sportactiviteiten aangeboden: in de zomer in de Damse Vaart, op maandagavond in het zwembad van het KTA, in de Sint-Pietersplas en vanaf nu ook op zondagmorgen in de vijver van de Koude Keuken in Sint-Andries. Jarenlang had de club op zondagmorgen haar thuisbasis met een eigen lokaal aan de Krulleput, nabij de E40 op de grens tussen Sint-Andries met Loppem. Maar omwille van exploitatieperikelen, de vaststelling van blauwalg en omdat het water soms te laag stond, bleek het echter niet meer mogelijk om daar te trainen.

De club vond nu in de vijver van de Koude Keuken een nieuwe trainingslocatie. “We hebben er een bosrijke omgeving, ideaal voor de voorafgaande opwarming. Kleedkamers en sanitair bevinden zich in de nabijgelegen sporthal en op termijn misschien een vast lokaal. Binnenkort starten we ook met de aanleg van een vaste steiger zodat we gemakkelijker in het water kunnen”, zegt BYK-secretaris Franky Moelaert.

De waterkwaliteit van de vijver werd gemeten en goed bevonden. “Het College gaf dan ook de goedkeuring aan de club om er bij wijze van proef op zondagmorgen haar zwemactiviteiten te organiseren”, zegt de Brugse sportschepen Franky Demon. “De ijsberen staan zelf in voor het reddertoezicht conform de Vlarem regelgeving en de toegang tot het water. De stad neemt de kosten op zich voor de tweewekelijkse wateranalyses. Na zes maanden volgt een evaluatie.”

Zondagmorgen namen circa dertig leden van BYK op de nieuwe locatie de vuurdoop bij een watertemperatuur van vier graden. “Het mag voor ons nog kouder, maar dit is alvast een goede start van de winter”, klinkt Moelaert. “Voor deze tijd van het jaar zijn dit alvast frisse temperaturen.”

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier