Brugs stadsbestuur moedigt olympiërs Niels Van Zandweghe en Valerie Demey aan

De Belgische roeidelegatie met Bruggelingen Niels Van Zandweghe en Frans Claes, Tim Brys en Katrien Verpoest vlak voor hun vertrek naar Japan. © GF
Redactie KW

In Japan verblijven momenteel roeier Niels Van Zandweghe en wielrenster Valerie Demey als Brugse deelnemers aan de komende Olympische Spelen. Stad Brugge wil hun aanwezigheid nog eens extra in de verf zetten. Beiden krijgen van burgemeester Dirk de Fauw en Sportschepen Franky Demon extra steun.

In het Brugse straatbeeld zijn er banners, vlaggen, te zien waar men Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) en Valerie Demey (Liv Racing) aanmoedigt.

Sportambassadeurs

Aan de hand van een digitaal moment onderbrak burgmeester Dirk de Fauw zaterdag voor even zijn fietstrip op vakantie in het noorden van Italië om beide Brugse olympiërs aan te moedigen. “We zijn als stad fier op wat Niels en Valerie tot nu toe hebben gepresteerd. Een kwalificatie voor de Olympische Spelen. We willen jullie als sportambassadeurs van onze stad in Tokio veel succes toe wensen tijdens de komende dagen en weken om een topprestatie neer te zetten”, aldus de burgemeester.

Niels Van Zandweghe en Gentenaar Tim Brys vormen in het roeien in een lichte dubbeltwee een onafscheidelijk duo, onder leiding van hun coach Frans Claes. Op zaterdag 24 juli roeien de Belgian Sharks de reeksen, drie dagen later zijn er de halve finales. De finale heeft plaats op 29 juli om 02.40 uur. Wie ze aan het werk wil zien, zal dus de nachtrust moeten onderbreken of later gaan slapen.

Slechtste wedstrijd

“Onze ambitie is duidelijk”, klinkt het bij Van Zandweghe vanuit Itako. “We willen in de eerste plaats bij die laatste zes geraken om dan onze race van het jaar te varen. Uit ervaring weten we dat dit heel nipt zal zijn. Onze vijfde plaats op de Worldcup in Luzern was op anderhalve seconde van zilver en dat was eigenlijk onze slechtste wedstrijd van het tornooi.”

Bruggelingen Niels Van Zandweghe en Valerie Demey kregen in Japan digitaal aanmoedigingen van burgemeester Dirk de Fauw en Sportschepen Franky Demon.
Bruggelingen Niels Van Zandweghe en Valerie Demey kregen in Japan digitaal aanmoedigingen van burgemeester Dirk de Fauw en Sportschepen Franky Demon. © GF

“We denken daar lessen uit getrokken te hebben. Technisch zijn we beter dan ooit. Dat blijkt uit testen met Jan Boone en Jan Bougois in de opbouw naar Tokio. Ook fysiek voelen we ons allebei top”, vindt de Brugse roeier. “We zijn goed voorbereid. Ook op het klimaat hier. In België hebben we toch uren in een desbetreffende kamer doorgebracht, met 34 graden en 80 procent aan luchtvochtigheid.”

Warme lokale bevolking

De 25-jarige Bruggeling logeert samen met Tim Brys, Frans Claes en Katrien Verpoest als enige delegatie nabij de roeiclub in Itako. “Wij hebben van in het begin dat we hier waren de gewoontes overgenomen. De lokale bevolking is zeer hartelijk, warm en beleefd. De meeste afgezanten van de stad zijn overigens al eens in Brugge geweest. Hoe zij naar ons overkomen geeft ons enorm veel bereidwilligheid en motivatie.”

“De zogenaamde vrijheid die ik hier omwille van corona mis wordt door het enthousiasme van die mensen goedgemaakt. Maar waar we ook gaan is er iemand mee. Ook in onze boot fietst er telkens iemand van de vrijwilligers naast ons. Het punt waarheen we roeien moet op voorhand telkens gecommuniceerd worden. Er is tevens veel scheepvaart op het roeiwater en dat maakt het in de namiddag zeer moeilijk om te trainen.”

Outsider

Valerie Demey (27) zal in het wielrennen Brugge als haar geboortestad vertegenwoordigen. Ze nam in het verleden reeds aan vier WK’s en zeven EK’s deel. De wegwedstrijd bij de dames is gepland op zondag 25 juli en start in het Musashinonomori-park in Chofu, een voorstad van Tokio en finisht naar verwachting rond 10.35 uur (onze tijd). Sportschepen Franky Demon: “Valerie wordt niet meteen genoemd als een medaillekandidaat, maar misschien is zij wel een outsider en kan zij voor een verassing zorgen.”

Valerie, wiens ouders in Lissewege wonen, trok samen met haar Limburgse vriendin, BMXster Elke Vanhoof die tevens aan de Spelen deelneemt, naar Tokio. Demey komt in het Belgische team aan de start met Julie Van De Velde uit Aartrijke en de Belgische kampioene Lotte Kopecky. “Zij is onze kopvrouw, ons speerpunt die kans maakt op een medaille. Ik hoop vooral dat ik mijn steentje daar toe kan bijdragen”, aldus Valerie.

Evolutie van de koers

“In de eerste plaats zullen we die heel lange klim van zo’n 40 kilometer zo goed mogelijk moeten doen om dan in de finale te zien wat de mogelijkheden zijn, zonder daar een positie of een plaats op te kleven. We starten ook met zeventig rensters, wat toch heel speciaal is. Normaal rijden wij in een peloton dat dubbel zo groot is. Het is dus moeilijk om te weten hoe de koers zal evolueren.”

De wedstrijd is 137 kilometer lang en bestaat uit 2.692 hoogtemeters. Het klimwerk zit vooral in een eindeloos lange en geleidelijk oplopende klim op Doushi Road. De finale vindt plaats op de Fuji International Speedway, die ook niet vlak is. De Nederlandse ploeg behoort tot de favorieten.

Olympisch diploma

“Voor ons zou het mooi zijn mochten we met een olympisch diploma naar huis kunnen”, aldus Valerie die zaterdag in Gotemba arriveerde om komende week stukken van het parcours te verkennen. “Ik heb dit jaar enorme stappen gezet in het klimmen. Mijn tiende plaats in het algemeen klassement in Thüringen kan dit beamen, waar heel wat hoogtemeters waren en ik mijzelf best wel verrast heb.”

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten