Brugs-Oostends roeiduo in voetsporen van Niels Van Zandweghe: “Had het voorspeld”

Tom Vandenbussche

Marlon Claeys (21) uit Oudenburg en Tibo Vyvey (19) uit Sint-Andries-Brugge hebben op het EK roeien voor beloften in Duisburg de goud veroverd in de lichte dubbeltwee. De twee treden zo in de voetsporen van Bruggeling Niels Van Zandweghe, die zich met roeipartner Tim Brys momenteel voorbereidt op de Olympische Spelen van Tokio 2021.

“Een prachtige prestatie”, vertelt Niels Van Zandweghe, die zich momenteel in het Italiaanse Varese met Oost-Vlaming Tim Brys klaarstoomt voor het EK in Poznan, dat in oktober plaatsvindt. “Met Marlon roei ik al een hele tijd samen in de nationale ploeg, al van toen hij 15 was. In 2016 nam hij op het WK in Rotterdam aan zijn eerste grote tornooi deel: hij bij de junioren en ik bij de beloften. Tibo traint sinds vorig jaar met ons mee. Op het WK was hij reserve.”

Marlon Claeys en Tibo Vyvey. (foto ACR)
Marlon Claeys en Tibo Vyvey. (foto ACR)

“Marlon en Tibo trainen soms met ons mee en ik verzeker je: soms verslaan ze ons. Begin dit jaar lieten ze zelfs betere tijden optekenen. Een wakeup-call voor Tim en ik, waardoor we wakker geschoten zijn en nu een stuk verder staan. De voorbije weken zijn we een paar keer voluit gegaan tegen elkaar. Voor hen was dat de ideale voorbereiding op dit EK. Telkens versloegen we hen met twee tot vier seconden, wat niet zo veel is. Ik weet dat Tim en ik op dit moment dik in orde zijn, dus zij zeker ook. Ik heb dat hen ook gezegd: met deze vorm worden jullie Europees kampioen. Ze geloofden me niet, maar nu zie je wel dat het eruit komt. We hebben zondag met de nationale ploeg vanuit Italië alles op een livestream gevolgd. Een zalig moment.”

Focus op Tokio

“Van Zandweghe en Brys bereiden zich ook voor op de Olympische Spelen in Tokio, in juli 2021. Daar zijn ze medaillekandidaat. Daarna scheiden de wegen van de twee sowieso, want Brys stapt over naar een andere gewichtscategorie. Het is ook lang nog niet zeker dat de lichte dubbeltwee een olympische discipline blijft. Maar met de doorbraak van Claeys en Vyvey is de opvolging wel sowieso verzekerd. “Momenteel leuk ik meer bij Marlon aan, maar dan zal het wel sowieso in de lichte dubbeltwee moeten zijn”, merkt Van Zandweghe op. “Ik zou het alleszins geweldig vinden om met hen een nieuw project te kunnen opstarten. Maar mijn focus ligt voorlopig op het EK en de Spelen in Tokio. Daarna zien we wel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier