Bruggeling Rino Vanhooren voor het eerst naar WK shorttrack

Shorttracker Rino Vanhooren neemt begint maart aan zijn eerste WK deel.© ACR
Shorttracker Rino Vanhooren neemt begint maart aan zijn eerste WK deel.© ACR
Redactie KW

Maandag namen enkele shorttrackers binnen het nationaal team het tegen elkaar op in een zogenaamde time trial met als doel een kwalificatie voor het komende WK. Bij de heren plaatste Rino Vanhooren zich naast Stijn Desmet. Bij de dames lukte dat niet voor Alexandra Danneel uit Zandvoorde.

De time trial had over zes rondes plaats in ijshal De Schaverdijn in Hasselt, met als inzet een individuele startplaats op het wereldkampioenschap shorttrack, dat van 5 tot 7 maart plaatsheeft in het Nederlandse Dordrecht. Zowel bij de dames als bij de heren waren er twee individuele startplaatsen beschikbaar.

Bij de dames moest Alexandra Danneel (25) uit Zandvoorde, lid van de Brugse Shorttrack Club Brugge (BSC), het opnemen tegen Hanne Desmet (24, IRTA) en Tineke den Dulk (23, IRTA). Zij komt oorspronkelijk uit het Nederlandse Leeuwaarden en trainde lange tijd mee met RTC Noord in Heerenveen, dat nu onder KNSB Talent Team verdergaat. Den Dulk woont en traint nu al een jaar in Hasselt met het Belgische team onder leiding van Steven Peeters. Zij zette op de trial samen met Hanne Desmet de snelste tijd neer en mag dus naar het WK.

Beetje ontgoocheld

Alexandra Danneel is er niet bij. Het zou voor de Oostendse, die nu samen met Rino Vanhooren in Hasselt woont en traint, haar eerste WK geweest zijn. In december nam Alexandra in het Poolse Gdansk deel aan het EK en eindigde ze op plaats 27 op 33 deelnemers. Op de 1.500 meter bereikte ze de kwartfinales. “Ik ben uiteraard een beetje ontgoocheld”, reageert Alexandra. “Tineke was sneller op de time trial en ik heb er alle vertrouwen in dat zij het goed zal doen op het WK.”

Rino Vanhooren (24, BSC) uit Brugge streed met Gert-Jan Goeminne (25, IRTA) voor een selectie, naast Stijn Desmet (22, IRTA) die reeds zeker was van zijn startbewijs. Ook Adriaan Dewagtere (19, STKG) had zijn tijdslimiet om te mogen deelnemen aan de trials en mocht in principe een gooi doen naar die felbegeerde startplaats. Maar na zijn val in december moest hij nog wat aan de conditie werken. Ook Ward Pétré (24, YDS) zette een paar dagen geleden weer voorzichtige stappen op het ijs en hoopt tegen mei opnieuw te kunnen aansluiten bij het programma.

Zeer klein verschil

Rino Vanhooren, op het voorbije EK goed voor deelname aan de B-finale op de 1500 meter, is alvast zeer tevreden met zijn selectie. “Het is mijn allereerste WK en ik ben dus wel benieuwd hoe ik daar zal presteren. Het verschil in niveau met mij en Gert-Jan is praktisch nihil.” Rino won de time trial met een zeer klein verschil, slechts 0,1 seconde. “Een echte overwinning kan je het dus niet noemen en zo voelt het ook niet aan, want we zijn echt aan elkaar gewaagd”, aldus Vanhooren die in Dordrecht enkel individueel zal shorttracken, want een aflossingsteam is er niet aanwezig. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.