Het wereldkampioenschap roeien heeft in het Oostenrijkse Linz plaats. Het is niet zomaar een WK, want de eerste tickets voor de Olympische Spelen van komend jaar in Tokyo worden er verdeeld. Ons land vaardigt onder andere Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) af, samen met Gentenaar Tim Brys in een lichte dubbeltwee. In de lichte skiff roeit Tibo Vyvey (Kon. Roeivereniging Brugge).

In lichte dubbeltwee zijn er 33 ploegen ingeschreven. Van Zandweghe en Brys, brons op het WK 2018, goud op World Cup I 2019 en brons op het EK 2019, hebben een realistische kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De eerste zeven boten zijn rechtstreeks geplaatst voor Tokyo.

Het Belgische duo roeide woensdagmiddag hun kwartfinale en werd tweede na China, in 6:26'12". China nam een goede start en kon de leiderspositie de hele race aanhouden. Australië volgde een tijdlang als tweede. Halfweg lagen Niels Van Zandweghe en Tim Brys nog in vierde positie, net na Zwitserland. Geleidelijk aan staken ze de Zwitsers voorbij en in hun bekende roeistijl ook nog Australië.

De Belgische lichte dubbeltwee roeit donderdag omstreeks 11.00 uur hun halve finale. Australië, Ierland, Duitsland, Noorwegen en Canada zijn hun tegenstanders. De eerste drie plaatsen zich voor de finale en behalen zo een ticket voor de Spelen.

(ACR)