Bruggeling Matthias Gevaert met nationale U17 naar EK waterpolo

Matthias Gevaert, waterpolospeler bij de Koninklijke Brugse Zwemkring, is bij de nationale U17 geselecteerd voor deelname aan het Europees kampioenschap van komend weekend in Praag. “Het is de eerste keer dat we in mijn leeftijdscategorie aan een dergelijk tornooi meedoen.”

Matthias Gevaert

Ons land speelt op het EK in een poule met Zwitserland en Finland. “Binnen ons team wordt gezegd dat Finland een haalbare kaart is. Hoe sterk de Zwitsers zijn, is ons niet zo bekend”, zegt Matthias Gevaert. “Een uitgesproken ambitie hebben we niet. Tijdens de voorbereiding was het alvast de bedoeling om goed op elkaar ingespeeld te geraken.”

Het waterpolo zit op nationaal vlak duidelijk in de lift. “Alles is veel professioneler. We hebben nu een eigen uitrusting en alles is tot in de puntjes georganiseerd, met dank aan sponsors.”

Wouter Michiels, Alec Van Sundert en Jeroen Michiels zijn binnen het nationale team als lid van Royal Ostend Swimming Club actief. Van BZK is Matthias Gevaert de enige speler. Noah Van Hoestenberghe haakte af. Simon Demey stond op de reservelijst, maar ook hij moest noodgedwongen afhaken omdat hij bij het skiën een elleboogbreuk opliep.

De 17-jarige Matthias Gevaert uit Sint-Andries loopt school in het Sint-Lodwijkscollege. Hij is lid van de KSA Ter Straeten en vult de rest van zijn vrije tijd dus voornamelijk met waterpolo. Die sport beoefenen kwam er in navolging van zijn broer Joeri Gevaert, coach van de U17 bij de Brugse waterpoloclub. “Op mijn zesde ging ik al met hem mee, dat was toen nog naar het voormalige Olympiabad. Ik stopte met voetballen in een school van AXA Sport om me volledig op het waterpolo te kunnen concentreren. Ik was toen ook nog in de zwemschool van BZK actief, dat was in het vierde en vijfde leerjaar.”

Matthias speelt in de eerste ploeg van BZK in de Super League, dat is de hoogste afdeling. Daarnaast is hij lid van de nationale U17 en voorheen ook bij de Vlaamse selectie U15. “Ik speelde met die ploeg al eens een tornooi in Parijs. Met de U17 van BZK staan binnenkort met mijn broer als trainer de halve finales in de play-offs tegen Antwerpen op het programma. De andere halve finale gaat tussen Oostende en La Louvière. Vorig jaar verloren we voor de titel tegen Oostende, dat nu tweede in onze poule werd.”

De Bruggeling is aan zijn tweede seizoen in de hoogste afdeling bezig. “Dat bevalt me heel goed, want ik speel binnen een leuke, jonge groep. De overstap van de U17 was niet zo gemakkelijk. De tegenspelers zijn kloeke gasten. Het is moeilijk, maar het lukt wel. Mijn doelstelling is om op termijn tot een vaste waarde uit te groeien, ook al zal dit heel veel training vergen.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.