Bruggeling Joris Basslé geselecteerd voor EK triatlon

Joris Basslé was in 2019 winnaar van de Haventriatlon in Zeebrugge.© ACR
Joris Basslé was in 2019 winnaar van de Haventriatlon in Zeebrugge.© ACR
Redactie KW

Omwille van Covid werd het Europees kampioenschap vorig jaar geannuleerd. Nu heeft het EK triatlon binnenkort plaats in Oostenrijk. Joris Basslé uit Assebroek maakt als enige West-Vlaming individueel deel uit van de nationale selectie, bij de U23. “Ik wil dit jaar vooral zien hoever ik sta ten opzichte van de andere internationale atleten.”

Triatlon Vlaanderen heeft met een nationale selectiecommissie op voordracht van bondscoach Nick Baelus atleten aangeduid voor deelname aan het EK triatlon over de sprintafstand in het Oostenrijkse Kitzbühel, van 18 tot en met 20 juni. Bij de beloften maakt Joris Basslé van SMO, de triatlonclub uit het Meetjesland, deel uit van de selectie.

De 21-jarige Bruggeling mocht als junior al eens naar Kitzbühel om er aan een EK mee te doen. Dat is nu ongeveer vier jaar geleden en hij had toen niet zo veel ervaring. “Ik kwam toen als derde uit het water maar door mijn trage wissels verloor ik aansluiting met de kopgroep. Ik ben toen rond de dertigste plaats geëindigd”, herinnert de triatleet uit Assebroek zich. “Dit keer is het eerst met reeksen. Daarna mogen de beste tijden naar de finale.”

Goede start

Joris is alvast goed aan zijn seizoen gestart. Op een testevent enkele weken geleden zette hij de beste tijd neer en vorig weekend won hij in team in Sint-Laureins. In de zomer van 2019 was hij de snelste in de Haventriatlon in Zeebrugge en werd hij zesde op het nationaal kampioenschap. Dit seizoen vormt het EK in Oostenrijk zijn hoofddoel. “De week voordien doe ik met de Franse ploeg Vitrolles mee in Dunkerque. Daar kan ik mij meten met de Franse top en andere internationale topatleten en nog wat wedstrijdgevoel opdoen. Daarna volgen er wellicht nog enkele wedstrijden met dit Franse team, maar ik zal moeten afwachten of de ploeg mij hiervoor opstelt.”

Verder hoopt Basslé dat er nog ETU-wedstrijden zullen plaatshebben om ervaring op te doen en de nodige punten te grijpen. “Die punten zijn belangrijk, want op basis hiervan krijg je een startnummer. Hoe eerder je naam klinkt, hoe eerder je een startplaats kan kiezen door dan bijvoorbeeld minder door het water te moeten lopen.”

Zo veel mogelijk

Naast een goede startplaats zijn er vaak maar een beperkt aantal slots voor de wedstrijden beschikbaar. Hoe meer punten je hebt hoe groter de kans is dat je als een atleet kunt deelnemen. Verder staan voor de Bruggeling, als de planning en Covid-19 het toelaten, nationale kampioenschappen en wedstrijden in eigen land op het programma.

“Op termijn is het de bedoeling om op internationaal niveau zoveel mogelijk mee te doen. Het blijft uiteraard proberen, want iedereen wil zo goed mogelijk worden. Mijn prestaties van de voorbije weken bewijzen alvast dat de puzzelstukken van de afgelopen jaren beginnen samen te vallen. Het is een bevestiging dat ik samen met mijn trainer Stijn Demeulemeester op de goede weg ben”, besluit Basslé.

(ACR)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.