Brugge stelt zich kandidaat voor EK atletiek junioren in 2025

© (Foto Unsplash)
© (Foto Unsplash)
Redactie KW

In september 2021 landt het WK wielrennen in Brugge, maar de Stad kijkt nu al vooruit naar het volgende project om zijn reputatie als sportstad te bestendigen. Zo is er nu een principieel akkoord om zich kandidaat te stellen voor het EK Atletiek voor junioren in 2025.

Straks zullen de Bruggelingen dus kunnen proeven van het WK Wielrennen, maar ook een EK is niet te versmaden. De kans om een Europees Kampioenschap te organiseren komt maar af en toe voor en dus wil de Stad die ook grijpen.

Het is het organisatieteam achter de Memorial Van Damme dat samen met Golazo, de Vlaamse Atletiekliga en atletiekvereniging Olympic Brugge het EK in de zomer van 2025 naar België wil halen. Meer bepaald Wilfried Meert, voorzitter en medestichter van de Memorial Van Damme, ziet Brugge daarvoor als ideale stad.

Met sportevenementenbedrijf Golazo heeft Brugge nu al verschillende succesvolle samenwerkingen lopen, zoals ‘Dwars Door Brugge’ en ‘The Great Bruges Marathon’.

“Een unieke kans die we niet konden laten liggen”, verklaart schepen van Sport Franky Demon het akkoord over een kandidatuur. “De atletieksport heeft altijd al geleefd in Brugge en de stad heeft al heel wat succesvolle atleten voortgebracht, zegt Demon.”

Alexander Diaz Rodriguez is op dit moment wellicht de bekendste, maar er zijn ook de klinkende namen uit het verleden. Iconen als Julien Saelens en Emiel Pauwels, alsook Belgische kampioenen als Peter Daenens, Lieselot Matthijs en Frank Verhelst.

Het EK Atletiek junioren is een vierdaags kampioenschap voor atleten tussen 16 en 19 jaar oud dat uit 22 disciplines voor jongens en meisjes bestaat. Een grote internationale competitie die vaak ook dienst doet als springplank voor de jonge atleten om een professionele carrière uit te bouwen.

“Deze principiële beslissing om ons kandidaat te stellen onderlijnt onze ambities als sportstad en biedt ons de gelegenheid om de atletiek te promoten”, onderlijnt Franky Demon. “En net als bij het WK tijdrijden dat in september in Brugge aankomt, kan het een aanleiding zijn om verschillende evenementen op te zetten waar de Bruggelingen zowel mee kunnen organiseren als deelnemen.”

“En er is natuurlijk het EK zelf. Daarbij zou Olympic Brugge als grootste Brugse atletiekvereniging mee kunnen helpen organiseren. Het kampioenschap zelf zou dan weer kunnen plaatsvinden op de site van Sport Vlaanderen. Onder meer een vernieuwde atletiekpiste zou dat mogelijk moeten maken”, aldus Demon.

Er moet wel nog een hele procedure doorlopen worden vooraleer Brugge eventueel tot gaststad gekozen wordt. Bovendien is er stevige concurrentie van onder meer landen als Italië, Finland, Letland, Slovenië en Armenië. De definitieve beslissing valt in november 2023.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.