Brugge heeft geen waterpoloploeg meer op het hoogste niveau

Niels Van Der Linden verlaat BZK en trekt naar Kortrijk
Redactie KW

Op 22 september start het waterpolo in de Super Ligue. Zij het zonder de Brugse Zwemkring. BZK geeft forfait en gaat enkel met jeugdploegen door, zij het in de competitie bij de U21 en de lagere leeftijdsreeksen. Ze hopen met hen volgend seizoen opnieuw een herstart te nemen.

Het is niet de eerste keer dat de Brugse Zwemkring in de hoogste afdeling van het waterpolo in ons land er de brui aan geeft. Eerder gebeurde het ook al, waardoor ondermeer door onvrede de waterpoloclub in Blankenberge ontstond.

De Brugse waterpoloploeg promoveerde in mei 2016 naar de ereafdeling nadat men na Eeklo als tweede eindigde. Maar omdat de ploeg uit het Meetjesland niet over het vereiste zwembad beschikte, mocht Brugge na twee mooie jaren promoveren. Ook omdat de ploeg het jaar voordien tegen de degradatie streed.

Coach Frank Degryse fungeerde als architect van het team dat zich de twee seizoenen nadien onder zijn leiding in de Super Ligue kon handhaven. Eind april nam de hoofdleiding van de Brugse Zwemkring echter de beslissing om dit seizoen niet meer in de hoogste afdeling aan te treden.

Het jammerlijke van de zaak is dat vele mensen hierdoor het slachtoffer van zijn, waaronder spelers, trainers, ploegafgevaardigden, ouders. Met als resultaat dat elf van de vijftien spelers uit de eerste ploeg niet langer in BZK wilden verder doen en ontslag namen.

Ondertussen zijn er enkele op hun beslissing teruggekomen, ook omwille van de verplaatsingen of andere redenen. Zij hopen bij de U21 onder leiding van Joeri Gevaert aan de slag te kunnen. Daar zijn echter geen senioren toegelaten, althans dat staat in het reglement.

Spelers als Ward Geysen en Niels Van der Linden, toch wel de sterkhouders van het team van BZK, spelen komend seizoen voor Kortrijk. Doelman Michael Noyelle, een derde talent, gaat voor zijn studies aan Erasmus voor een half jaar naar Bordeaux en zal daarna zijn twee ploeggenoten bij de Kortrijkse Waterpolo Kring (KZK) vervoegen. Frank Degryse (56) wordt na zeven mooie jaren bij BZK coach in Eeklo, dat met zeven andere ploegen, waaronder Kortrijk, de competitie in de Super Ligue aangaat.

De Brugse Zwemkring hoopt met de groep van de U21 volgend seizoen opnieuw een herstart te nemen, maar dat moet dan wel in vierde divisie om zo opnieuw te kunnen stijgen. De club kan alvast rekenen op talentrijke spelers uit de U17 van vorig seizoen die twee jaar na elkaar na Oostende vicekampioen in ons land werd.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.