Brugge Boat Race breekt komend weekend records

De junior 8+ van de lokale Brugse Roeivereniging met links de organisatoren van de 25ste Brugge Boat Race. © Foto ACR
Redactie KW

Zaterdag 2 en zondag 3 maart is het dubbel feest aan het Waggelwater in Brugge. De 25ste editie van de Brugge Boat Race vormt immers de aanzet tot de viering van het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Roeivereniging Brugge. Een feestweekend boordevol cijfers.

4

De Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB) is de oudste Vlaamse club. Drie Brusselse clubs gingen hen voor, vandaar het Belgische stamnummer vier. Dat cijfer prijkt ook op de roei-uitrusting van de Brugse roeivereniging.

5

Het aantal roeiclubs dat net zoals de KRB in 1869 opgericht werd en samen het gezelschap vormt van 1869 International Rowing Clubs, waarmee de KRB graag wil jumeleren en in de toekomst verder wil mee samenwerken.

7

Het aantal landen dat een delegatie stuurt: België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië en twee roeiers uit Fenerbache in Turkije. Toeval wil dat er een groot aantal Italiaanse deelnemers is. Vanuit Rome komt zelfs een Belg, die er lid is van een roeiclub en vorig jaar ook deelnam, afgezakt. Hij is intussen ambassadeur van de KRB.

De Engelsen zijn dan weer stevige jongens uit Bristol en de Kings School in Chester, scholen waar de roeitraditie erg hoog staat. Molesey is eveneens een vaste klant en ook de Londen Otters zullen van de partij zijn.

Brugge Boat Race breekt komend weekend records
© Jacques Masyn

11

Het aantal boottypes dat aan de start komt. Zaterdag zijn er de acht met stuurman, op zondag starten 115 boten in de Waggelwater Cup. Daarin komen alle andere types van boten uit, van viermansboten tot skiffs. Er zijn ook driemans- of C-boten. Die zijn breder en zie je veel in Wallonië en Frankrijk, omdat het water er minder stabiel is. Ze hebben een roer aan de achterkant dat je boven water kan zien. De anderen hebben een vin onder water.

18

De afstand in kilometer die de roeiers vroeger moesten afleggen tussen Oostende en Brugge of omgekeerd. Later werd dat Stalhille (8.5km) en zoals nu 5,2km vanaf de brug in Nieuwege. Acht jaar geleden werd de wedstrijdorganisatie nogmaals vernieuwd en werd de formule van de boord-aan-boordwedstrijd tussen de achten uitgebreid. Het succes van die races, naar analogie met de wereldberoemde Oxford-Cambridge Boat Race op de Thames in Londen, heeft ertoe geleid dat de naam van het evenement veranderde in Brugge Boat Race.

65

Het aantal vrijwilligers dat aan de organisatie meewerkt en bijdraagt tot het succes van dit evenement. Dat gaat van de jongste roeiers als stuurman tot voorzitter Hubert De Witte die worsten gaat bakken.

Brugge Boat Race breekt komend weekend records
© Stefan Laporte

70

Het aantal clubs dat deelneemt, met daarbij tal van Belgische en drie West-Vlaamse delegaties. Naast de KRB zijn dat de Brugse Trim- en Roeiclub en de KRNS Oostende. Hun toproeiers die deel uitmaken van de nationale ploeg, vertoeven echter op stage in het buitenland. Op zaterdag is er tijdens de Master 8+-races een reünie van de helft van de legendarische Holland 8, die in Atlanta olympisch goud behaalden. Samen met twee voormalige internationals van de KRB en twee Nederlandse internationals die nu bij KRB roeien, zullen de Nederlandse olympiërs het opnemen tegen de rest van het grote deelnemersveld. De samenstelling: Nico Rienks, Ronald Florijn, Niels Steenis, Karel D’hont, Lars Kraak, Steven Gielen, Pim Raaben, Jasper Dalhuisen en Jeroen Duyster als stuurman.

75

Het aantal achtriemen op zaterdag, goed voor 675 roeiers en stuurmannen op het water. Bij de studentenploegen is het uitkijken naar Kassel Universitât, Heidelberg, Odin (Middelburg) en PXL Hasselt met Ward Lemmelijn als Europees kampioen indoorroeien. Hij neemt zondag deel in de skiff.

108

Het aantal deelnemers van de organiserende roeiclub. Bij de seniors neemt een M8+ het op tegen teams uit Gent, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. De juniores strijden tegen KRSG, een Brits en een Frans team. Bij de masters gaan naast de gemengde KRB/Holland8 nog drie boten (2 heren, 1 dames) het water op.

150

Het aantal jaar dat de KRB bestaat. In 1869 werd het opgericht als Le Sport Nautique de Bruges, naar aanleiding van een beslissing van het stadsbestuur om op de gemeentefeesten in september 1869 een roeiwedstrijd te organiseren. Een aantal Brugse notabelen organiseerde niet alleen een regatta, maar besloot ook met een roeivereniging te starten.

Het clublokaal of zogenaamde Sport Nautique werd oorspronkelijk gevestigd langs de Komvest in Brugge. In 1911-1912 werd een clublokaal gebouwd in een soort chaletstijl, met boven de bar en het clublokaal en op de benedenverdieping de botenloods. In 2011 werd het gebouw beschermd als monument. Op sportief vlak bracht KRB ook enkele olympiërs voort, zoals Achille Mengé, Didier Vermeesch, Patrick Willems, Marie-Anne Vandermoere, Tom Symoens, Justin Gevaert, Wouter Van Der Fraenen en Tim Maeyens.

191

Het aantal boten dat aan de start verschijnt. Spektakel genoeg voor de roeiers en voor de toeschouwers die de wedstrijd kunnen volgen langs het Kanaal Brugge-Oostende. Aan het clubhuis wordt animatie voorzien met live verslaggeving. De toegang is gratis.

1008

Het aantal mensen op het water. Brugge Boat Race bevestigt zijn reputatie als aantrekkelijke wedstrijd bij het begin van het seizoen. Het is een recordeditie met over het hele weekend een nooit eerder gezien aantal inschrijvingen. Een denkpiste van de Roeibond is om deze tweedaagse als een soort selectiewedstrijd in het programma van het nationale team in te schakelen.

(Alain Creytens)

Programma

Zaterdag 2 maart

Brugge Boat Race Cup met acht met stuurman.

13.30 uur: senioren (+18 jaar) en junioren (18 jaar) en studenten. 15.30 uur: masters (+27 jaar) en toerroeiers.

17 uur: prijsuitreiking in clubhuis Koninklijke Roeivereniging Brugge. 18.30 uur: officiële ontvangst van de buitenlandse roeiers door Stad Brugge op het stadhuis.

Zondag 3 maart

Waggelwater Cup. Kortere boottypes (4, 2, 1 roeiers) met start om de 15 seconden..

10.30 uur: heat 1 & heat 2. 13.30 uur: alle klassen.

15 uur: prijsuitreiking in clubhuis KRB. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier