Broers Lodens uit Knokke-Heist kronen zich tot Europees kampioen jiujitsu

De broers Ian en Ryan Lodens uit Knokke-Heist voor de tweede keer Europees kampioen jiujitsu bij de senioren, in bijzijn van bondscoach Leon Verbraeken. © gf
Redactie KW

Ian en Ryan Lodens uit Knokke-Heist hebben er nog een titel bij. In het Duitse Maintal grepen de broers de Europese titel in de categorie Duo Men. Hun tweede bij de senioren.

Op het EK werden Ian (23) en Ryan Lodens (21) in de eerste ronde vrijgeloot. Daarna kwamen ze uit tegen Pesic-Vukotic uit Montenegro. Er werd gewonnen met een score van 68 tegen 64.5. In de finale moesten de West-Vlamingen het Oostenrijkse duo Horak-Riegl bekampen.

Dankzij een score van 69 tegen 68.5 was de Europese titel binnen. “We kenden hen al van tijdens andere tornooien, maar het was de eerste keer dat we tegenover hen stonden”, vertelt Ian. Na enkele Europese titels bij de jeugd is dit voor de broers pas de tweede bij de senioren. “Op het laatste EK verloren we van het duo Dobre-Galan uit Roemenië in de eerste ronde. Nu wonnen we in de halve finale van de regerende Europese kampioenen uit Montenegro. We beleefden dus echt een topdag”, glundert Ian Lodens.

Op naar het WK

Als leden van de nationale ploeg jiujitsu en hun clubs Ju-Jitsu Topsport Zwijndrecht en de Fighting Lions Antwerp is het volgende doel van de broers het wereldkampioenschap in Abu Dhabi in de derde week van oktober.

Ian nam zondag in Duitsland ook voor de eerste keer op een EK deel aan de discipline fighting bij de senioren -69kg. Het werd een beetje een tegenvaller. “Ik dacht dat ik er fysiek volledig klaar voor was, want ik stond op dat vlak nog nooit zo goed als nu. Het mocht echter niet blijken tijdens de wedstrijd zelf”, aldus Ian.

“Tijdens mijn eerste kamp was de strategie gewoon niet goed. Dat heeft mij genekt. In de tweede partij was de strategie veel beter, maar ik stond tegenover een betere judoka en liet mij erdoor pakken. Ik stond veel voor, maar zijn overname kostte mij de kamp. Het is een les. De volgende keer sta ik er sterker voor.”

De Europese titel met zijn broer Ryan, daags nadien, maakte veel goed. “Enorm. Het geeft mij een enorme boost om op de laatste dag nog eens te knallen.”

Ian komt dinsdag op de mat in dubbel gemengd, met de Antwerpse Chraris Gravensteyn. Ryan komt niet meer in actie in Duitsland, want Marion Decrop uit Bredene, zijn vaste partner in Duo Mixed, is al enkele maanden out met een rugblessure. “Het kan voor Charis en mezelf alle kanten uitgaan. Duo Mixed is echt steeds verrassend. Het zal ook afhangen van wat de jury voornamelijk wil zien. Ons eerste gevecht is tegen Dobre-Dobre uit Roemenië”, besluit Ian Lodens.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten