Broer en zus Van de Wege lopen samen de marathon in Reims

Brecht en Leen Van de Wege. (foto ELD)
Redactie KW

Op zondag 20 oktober staat de halve en volledige Marathon van Reims geprogrammeerd. Joggingclub Waregem is op de afspraak met 35 atleten. Ook broer en zus Brecht en Leen Van de Wege uit Kruishoutem zijn van de partij. Zij lopen allebei de marathon.

“Met de Marathon van Reims vond de club een wedstrijd die toegankelijk is voor iedereen”, opent Leen (39) het gesprek. “We trekken er dan ook met een mooie groep naartoe, waarvan er negen de volledige afstand lopen. Ikzelf ambieer niet meteen een mooie tijd. Door beroepsomstandigheden kon ik niet voldoende kilometertjes afhaspelen, dus is uitlopen het doel.”

“Ik begon met lopen op mijn twintigste, altijd op recreatieve basis. Al die tijd ging het vooral om stratenlopen. In 2011 waagde ik me aan mijn eerste marathon in Parijs. Ondertussen staan ook al Rotterdam, Brugge, Amsterdam en Davos in Zwitserland op de teller. Reims wordt dus mijn zesde. Ik train wekelijks 60 tot 70 kilometer. Op zaterdagmorgen staan de langere afstanden in groep gepland. Momenteel staan mijn besttijd op 3 u. 38. Ooit eens 3 u. 30 lopen, zou leuk zijn. Ook Davos met zijn 1.600 hoogtemeters staat nog op mijn verlanglijstje”, zegt Leen.

Liefst regen en wind

Ook haar broer Brecht (42) is zondag van de partij. “Ik heb niet specifiek voor deze 42,195 kilometer getraind”, vertelt de technisch bediende. “Maar een tijd onder de 4 uur zou mooi zijn. Voor mij is lopen slechts een onderdeel van de sporten die ik beoefen. In het voorjaar ben ik vooral op mijn koersfiets actief. Zo nam ik deel aan de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Daar legde ik de volledige 270 kilometer af. Ook de andere klassiekers staan in mijn agenda. Mijn favoriete weer voor deze wedstrijden is regen en wind.” (lacht) “Ik sport puur voor het plezier. Zo ga ik ook wekelijks zwemmen in Zwevegem. Ik zou lme graag ook eens aan een halve triatlon wagen. Net als mijn zus doe ik dit zonder coach maar op het gevoel. Ik startte met de loopsport samen met mijn vader. Tijdens zijn trainingstochtjes fietsten wij mee. Toen ik naar de middelbare school ging, kreeg ik de smaak echt te pakken en nam ik ook deel aan wedstrijden. Net als Leen was mijn eerste marathon in Parijs, in 2011. Daarna kwamen nog twee keer Brugge. Rotterdam stond ook op de planning, maak ik liep de week voordien een blessure op. Momenteel trek ik een tweetal keer per week de loopschoenen aan. Als voorbereiding liep ik de halve Marathon van Brussel en in Grijsloke”, besluit Brecht Van de Wege.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.