Bredense basketzusjes Becky en Billie Massey naar de WNBA?

Billie Massey was er in februari al bij toen de Belgian Cats zich in Oostende voor de Spelen in Tokio kwalificeerden. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Spelen binnenkort opnieuw twee West-Vlaamse basketbalspeelsters in de WNBA, de prestigieuze Amerikaanse competitie voor dames? Met Becky en Billie Massey is die kans niet onbestaande. De Bredense tweelingzussen zouden daarmee in de voetsporen treden van onder meer Ann Wauters, Emma Meesseman en Kim Mestdagh.

In 2017 schreven de U18 van de Belgian Cats opnieuw geschiedenis door zich tot Europees kampioen te kronen, zeven jaar nadat de lichting met Emma Meesseman, Hanne Mestdagh en Julie Vanloo hen dat kunstje had voorgedaan. Ditmaal luisterden de toonaangevende speelsters naar de namen Becky en Billie Massey uit Bredene, beiden geboren op 21 maart 2000. Billie werd zelfs tot MVP van het tornooi verkozen. “In die zin is het jammer dat die heel sterke lichting dit jaar door het coronavirus geen EK bij de U20 zal kunnen spelen”, vertelt Philip Mestdagh, bondscoach van de Belgian Cats. “Daar hadden ze weer extra ervaring kunnen opdoen. Maar oké, elk nadeel heeft zijn voordeel, ook het uitstel van de Spelen in Tokio. De zusjes Massey zullen dan weer een jaartje sterker zijn en nog meer kans op een selectie maken.”

Vorige week raakte ook bekend dat de West-Vlaamse tweelingzussen op de kandidatenlijst voor de WNBA-draft prijken. Daar kiezen de twaalf teams uit de prestigieuze Amerikaanse basketbalcompetitie voor dames hun nieuwkomers voor het komende seizoen. De draft loopt over drie kiesrondes. Billie werd als nummer 52 opgenomen, zus Becky als nummer 60. “We zullen zien hoe dit uiteindelijk uitdraait”, vertelt Mestdagh, die Billie in februari al in zijn selectie voor het preolympisch kwalificatietornooi in Oostende opnam. “Het is niet zo evident om effectief in de WNBA te geraken. Eerst kunnen ze onder meer op trainingskamp meegenomen worden. Als dat lukt, zou dat al fantastisch zijn. Voor de ervaring, het contact met een andere omgeving, een nieuwe manier van werken… Ik ben echt blij voor hen. Als provinciaal coach van de U12 en U14 heb ik hen ooit elke zondagnamiddag naar Brugge zien afzakken. Het doet me ongelofelijk deugd om te zien dat hun vele trainingsarbeid rendeert. En het geeft aan dat we in België wel wat talent hebben rondlopen.”

Belgian Cats: stage eind juli?

Intussen probeert Mestdagh ook voor de Belgian Cats te doen wat mogelijk is. “Via Skype heb ik af en toe een meeting met de coaches en de federatie. We hopen op ons B-plan: eind juli op stage gaan. Maar het is koffiedik kijken. In afwachting van meer duidelijkheid brengen we alles in gereedheid en heeft elke speelster op de longlist thuis een pakketje met trainingsmateriaal ontvangen. Meer kunnen we voorlopig niet doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier