Bredenaar Steven Vanmolecot zwemt IJsselmeer over

© gf
© gf
Redactie KW

Zo goed als 21 kilometer, dat is de afstand tussen Stavoren en Medemblik in het Nederlandse Friesland over het IJsselmeer. Steven Vanmolecot uit Bredene waagde zich al zwemmend aan een oversteek.

Nederland stelt aan solo-zwemmers hoge eisen voor het overzwemmen van het IJsselmeer. Zes maanden voor je oversteek moet je reeds vijf kilometer aaneengesloten kunnen zwemmen. Je zwemsnelheid in het zwembad is minimaal 3 kilometer binnen een uur. Daarnaast is een medische sportkeuring verplicht, inclusief longfunctietest en ecg in rust.

Eerste keer in open water

Steven Vanmolecot slaagde zondag in zijn opzet en deed de oversteek van het IJssselmeer in een knappe 6 uur 21 minuten. Het ging om zijn eerste uitdaging in open water. Steven ging normaal op 9 mei overzwemmen, maar het water was toen met amper 10 graden te koud. Nu was de temperatuur bij zijn start 11,5 graden en gaande weg warmde het water op naar 12,5 tot 13 graden. “Ze hebben mij in Nederland als een Belg goed ontvangen”, vertelt hij. “Ik ben de eerste die de oversteek dit jaar probeerde en meteen raak.”

De 42-jarige Bredenaar is beroepshalve toerismechauffeur en reist veel naar het buitenland. Hij deed reeds eerder diverse sportieve uitdagingen. Zo liep hij onder andere vijf jaar geleden over een afstand van 246 kilometer de Griekse Spartathlon uit in 35 uur 42 minuten. Hij is tevens één van de weinige Belgen die in de befaamde 120 kilometer van Texel finishte. “Die wedstrijd heeft maar om de twee jaar plaats en de eisen om deel te nemen zijn bijzonder streng”, weet Steven. “Ook als je weet dat je voor die afstand op een zanderig parcours maar dertien uren hebt.”

Kleine problemen

Verder heeft de ultraloper nog een paar mooi wedstrijden van 160 kilometer gelopen. Zes maanden geleden besloot hij om iets in het zwemmen te doen. “Mijn keuze om het IJsselmeer over te zwemmen was rap gemaakt”, klinkt Steven. “Ik had echter één probleem. Door mijn job is het zwaar werken vanaf mei tot oktober en ben ik vaak van huis weg. De meeste zwemovertochten gebeuren in de zomermaanden, om de simpele reden dat het water anders te koud is.”

Steven wou het uiteindelijk toch vroeger proberen en door corona kreeg hij een kans om het in mei te proberen. “Bij mijn tweede poging was het water iets minder koud en lukte ik toch ook nog een redelijk snelle tijd. Ik zat lang op koers om binnen de zes uur aan te komen, maar een paar kleine probleempjes onderweg beslisten daar anders over”, besluit Steven Vanmolecot.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier