Boxing Team Houtland telt meer dan honderd leden: “Een goeie bokser drijft altijd meteen boven”

Filiep Tampere en Delfine Persoon zijn twee drijvende krachten achter het succesvolle Boxing Team Houtland. (foto Kurt) © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Boxing Team Houtland groeit en bloeit. Al is het voor een contactsport als boksen wel een beproevend jaar. Het team blijft zich echter volop engageren om de bokssport te promoten, onder andere met initiaties. De boksclub kreeg onder meer de speelsters en staff van Club YLA op bezoek. “Wat een karakter en gedrevenheid hebben die dames”, is Filiep Tampere nog steeds onder de indruk.

De manager-coach is enorm onder de indruk van de blauw-zwarte damesploeg, die sinds vorig jaar in de Super League, het hoogste niveau in het damesvoetbal, uitkomt. “Dat was echt heel plezant. Delfine (Persoon, red.) en ik hebben hen les gegeven. Amai, wat een gemotiveerde groep: veel karakter, een goede conditie en enorm gedreven. Dat maakt het altijd fijn om zo les te kunnen geven. Ze mogen gerust nog eens langskomen. Na de les lieten we hen boksen met een helm op. Het zijn dan wel vriendinnen, maar in de ring ging het er redelijk hard aan toe…”

Het was een van de lichtpunten in een beproevend jaar door de twee lockdowns en de verstrengde maatregelen. “Bij de profs hadden we de kampen van Delfine Persoon (tegen de Ierse Katie Taylor, red.) en Hedi Slimani voor het Benelux-kampioenschap. Delfine verloor en de kamp van Hedi Slimani werd een match nul door een onvrijwillige kopstoot langs weerszijden. Voor de rest is er dit jaar niet veel gebokst geweest.”

Discipline

Voor veel sporters is het een rampjaar. Als je jong bent, is dat nog niet zo erg. Delfine is intussen 36 jaar. Haar carrière loopt op zijn einde, ze heeft meer blessures dan vroeger. Of een rustperiode goed doet? Delfine kan niet stil zitten. Dinsdagmorgen zat ze bijvoorbeeld twee uur bij de kinesist, en daarna deed ze nog een looptraining.”

“Dit jaar hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk buiten te trainen, op de locatie waar onze nieuwe zaal komt. Vervolgens trainden we in de zaal tot het coronavirus opnieuw de kop op stak. We hebben veel looptrainingen ingelast en daarnaast ook veel zakwerk verricht.”

“Boksen is een contactsport en je kan wel leren ontwijken en dergelijke, maar als je dat niet in de ring kan doen, is dat moeilijk”, geeft Filiep Tampere aan.

“Wie talent heeft én hard werkt, wordt een topper”

Naast het sportieve heeft de bokssport ook een sociale en educatieve functie. Dat valt voorlopig ook weg. “Dat merken we bij het kickboksen. Veel ouders belden al dat ze het echt jammer vinden dat de trainingen wegvielen. Hun kinderen hebben er echt deugd van en worden er kalmer door. Je kan je energie kwijt, maar het zorgt ook voor discipline.”

Die discipline zien de coaches in deze periode ook terug bij de leden. “De meesten gaan vaak lopen en hebben zelf thuis een bokszak. Als ze opnieuw komen trainen, zien we meteen wie thuis getraind heeft en wie niet. Je hebt er die niet alleen kunnen trainen, die daar de discipline niet voor vinden. We staan ook nog regelmatig in contact met de boksers. Met BT Houtland vormen we een vriendengroep. We zijn een team, iedereen helpt elkaar.”

Boxing Team Houtland zag zo’n 13 jaar geleden het levenslicht, onder impuls van Filiep Tampere, Filip Vanmoerkercke (van café Boksneuze) en Peter Kerckhof. “Een droom die uitkwam, maar zonder de hulp van Filip en Peter zou dit nooit gelukt zijn”, gaf Filiep Tampere, zelf een ex-bokser, toen aan. In de begindagen trainde de club nog in de Heilig Hartschool in Izegem, waarna de boksclub verhuisde naar een zaal achter café Boksneuze in Lichtervelde.

Delfine Persoon geeft een boksinitiatie aan de speelsters van Club YLA.
Delfine Persoon geeft een boksinitiatie aan de speelsters van Club YLA. “Ze mogen zeker nog eens langskomen”, stelt Filiep Tampere. (foto Kurt)© Foto Kurt

In al die jaren passeerde heel wat talent de revue. In die beginperiode telde het team 17 boksers. Vandaag staat de teller op meer dan 100 leden. “De club is echt aan het groeien en er zit enorm veel talent bij de jonge gasten. Een goeie bokser drijft altijd boven. Als je bijvoorbeeld een spelertje voor het eerst ziet voetballen, kan je meteen zien wie het zal kunnen en wie niet. In het boksen is dat net hetzelfde. Als je iets een eerste keer toont, zie je sommigen hun benen meteen juist zetten. Er zijn ook jongens die minder talent hebben, maar dat kunnen compenseren met hun werkkracht. Iemand die talent heeft én graag hard werkt, wordt een topper.”

Ook op het vlak van de naleving van de voorzorgsmaatregelen merken ze bij de boksclub een juiste discipline op. “Als de boksers toekomen, ontsmetten ze meteen hun handen, schrijven ze hun naam en telefoonnummer op de lijst, dragen ze hun mondmasker. Ook bij het vertrek ontsmetten ze hun handen. Dat doen ze allemaal zonder dat we dat moeten vragen.”

Nieuwe bokszaal

De club barst stilaan uit haar voegen. Al even wordt werk gemaakt van een nieuwe locatie. “Alles is goedgekeurd en het kwam intussen ook voor op de gemeenteraad in Hooglede. Binnen vier weken kunnen we beginnen met de afbraakwerken. We verwachten dat de nieuwe zaal er binnen een jaar zal staan. En intussen kunnen we nog altijd in Lichtervelde terecht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier