Bokskampioene Oshin Derieuw loopt zware knieblessure op en mist Olympische Spelen

Oshin Derieuw, hier op een meeting in Roeselare, moet een kruis maken over de Olympische Spelen. © VDB
Olaf Verhaeghe

Nog voor ze goed en wel begonnen is aan de voorbereidingen moet ze haar olympische droom al opbergen. De Kuurnse bokskampioene Oshin Derieuw liep een zware blessure aan haar rechterknie op en moet een kruis maken over de Olympische Spelen in Tokio van komende zomer. “Alles waar ik van droomde, valt plots in duizenden stukjes.”

Ze liet haar profstatuut vallen om zich te kunnen kwalificren voor de Olympische Spelen van Tokio. Ze zette haar job een halfjaar on hold om met de volle focus te kunnen trainen en perfect voorbereid te zijn. Ze zou België trots maken, een medaille was haar doel. Tot ze plots door haar knie ging en haar olympische droom in duigen viel.

Bokskampioene Oshin Derieuw (32) is aangeslagen, de blessure hakt er diep in. “In januari vertrok ik op stage naar Bulgarije om er enerzijds de concurrentie te leren kennen en anderzijds wat ervaring op te doen in een nieuwe gewichtscategorie”, keert ze terug in de tijd. “De wedstrijd verloor ik, op zich geen schande. Ik was wat ziek en voelde dat er op dat moment niet meer mogelijk was. De dag erna ging ik wat sparren met een Duitse en daar liep het mis.”

In de derde ronde van die wedstrijdsparring ging Oshin een eerste keer door haar knie. De rest van de stage werden daarom rustdagen en eens ze weer thuiskwam, trok ze meteen naar haar vaste kinesist en vertrouwenspersoon Vincent Callewaert van Squadt. “Hij stuurde me door naar Jaap van der Maas, kniespecialist in Kortrijk“, zegt Oshin. “Uit een scan werd duidelijk dat ik een verrekking had op mijn achterste kruisband. Daarnaast zag hij ook een hoop littekenweefsel, blijkbaar van een vroeger trauma. Geen idee hoe ik dat opliep.”

Oshin Derieuw.
Oshin Derieuw.© VDB

Het boksen zelf lukte nog, lineaire bewegingen vormden ook geen probleem. Mits wat voorzichtigheid en het vermijden van laterale bewegingen en felle impact op haar rechterbeen, zou ze wel kunnen doortrainen. “Dat lukte ook, een maand. Vorige week donderdag, 20 februari, ging ik tijdens een trainingssparring opnieuw door mijn knie. Dit keer was het gevoel afgrijselijk. Alles voelde erger aan, ik voelde een scheur…”

Meteen werd beslist een kijkoperatie uit te voeren om in detail te kunnen zien wat er echt aan de hand was. Een scheurtje in de meniscus zou wel opgelost kunnen worden, Oshin zat vol goede moed. “En zelfs toen ik weer wakker werd na die kijkoperatie dacht ik: ‘Ok, dit valt best mee’. Dokter Van der Maas en mijn kinesist Vincent, die speciaal zijn eigen werkschema omgooide, kwamen echter met een zwaar verdict. Mijn meniscus én mijn achterste gewrichtsbanden in de rechterknie waren gescheurd, net op de plaatsen waar ze elkaar moeten ondersteunen om de nodige stabiliteit te geven.

Oshin kreeg drie mogelijke opties. In twee daarvan zou ze haar olympische droom van komende zomer wel nog kunnen waarmaken. “Maar later zou ik gegarandeerd met knieproblemen kampen. Ik ben een avonturier, een sporter… Die twee operaties waren voor mij geen optie”, glimlacht Oshin.

Donderdagochtend ging de Kuurnse dan weer onder het mes, om haar kruisband te hechten en de knie te stabiliseren. “De operatie verliep vlot en goed, al heb ik nu natuurlijk heel veel pijn. Er wacht mij een maandenlange revalidatie. Het herstel is vandaag al begonnen, we fight our way back up, samen met Vincent, mijn coaches, mijn vrouw Charlotte en mijn familie.”

De Olympische Spelen van Tokio moet ze vergeten, noodgedwongen. “Mijn droom ligt in duizenden stukjes. Het doel dat ik al sinds 2012 heb, moet ik nu weer opbergen. Makkelijk is dat allerminst. Het is mijn passie en ik weet dat ik talent heb voor het olympisch boksen. Maar mijn herstel komt nu op de eerste plaats. De steun die ik van iedereen krijg, doet me immens veel deugd. Ook nu schrijf ik verder aan mijn positief verhaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier