Bodybuildingclub uit Waasten wordt uit lokaal gezet

We herkennen Christine Verbeke (56), Éric Hainault (51), Jean Paul Kimpe (67) en Jean-Luc Verbeke (60). © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Donkere wolken pakken zich samen boven de Komense bodybuildingwereld. Nadat een club uit Waasten noodgedwongen en halsoverkop zijn zaal moest verlaten, trok die fel van leer tegen het gemeentebestuur. “We kregen uit het niets te horen dat we moesten ophoepelen, zonder enige uitleg”, fulmineert stichtend lid Jean-Luc Verbeke. “Klinkklare onzin, ze werden ontelbare keren uitgenodigd in een poging de plooien glad te strijken maar ze weigeren zich in regel te stellen”, klinkt het in een scherpe reactie bij gemeenteraadslid Eric Devos.

Dat het er bovenarms opzit tussen beide partijen is nog zacht uitgedrukt. De bodybuildingclub, met een rijke traditie en zelfs enkele kampioenen in zijn stal, kreeg te horen dat ze hun lokaal in het voormalige station van Waasten moesten verlaten. “We weten allemaal dat dit gewoon een afrekening is, een manier waarmee het gemeentebestuur al onze leden richting zijn eigen zaal wil duwen.”

Samen met de rest van het bestuur had Jean-Luc nog maar pas besloten de zaal opnieuw te openen, na de verplichte coronasluiting, of de deur werd opnieuw op slot gegooid. “Er werd ons gevraagd ons aan te passen aan een compleet nieuwe set aan regels”, foetert de spierbundel.

Onmogelijk na te leven

“We zijn helemaal niet tegen een regelgeving maar wie de nieuwe normen bekijkt kan niet anders dan vast te stellen dat ze onmogelijk na te leven zijn. Het valt allemaal samen met de opening van de nieuwe gemeentelijke sporthal waar ze ook onze discipline aan de man willen brengen. Volgens ons ruikt dit gewoon naar opgezet spel om onze club de genadeslag toe te dienen.”

De sportschool opende haar deuren voor het eerst in de jaren 70 en slaagde er de afgelopen decennia in een mooie reputatie op te bouwen. “Eerst trainden we in een achterzaaltje van een café, onze leden brachten allemaal hun materiaal van thuis mee waardoor we een knap assortiment aan halters en toestellen hadden”, gaat Jean-Luc voort.

Volgens ons ruikt dit gewoon naar opgezet spel om onze club de genadeslag toe te dienen

“In 1980 kregen we dan toegang tot het voormalige stationsgebouw van Waasten, een gebouw dat toen werd gedeeld met de lokale scouts en de fanfare. Eric Hainault, die het later tot een bodybuildingkampioen schopte, was een vaste gast in onze zaal en trok systematisch ook jongeren aan. Tieners die op straat rondhingen raakten door zijn prestaties geïnspireerd en kwamen dan ook hier trainen. Voor hen die uit een moeilijke situatie kwamen, zochten we ook manieren om de financiële druk te verlichten. Ook het gebouw werd door onze leden onderhouden zodat het hier altijd kraaknet was. Om dan nu zomaar buiten gewipt te worden? Neen, dat gaat er bij ons niet in en we gaan dan ook alle middelen aanwenden om die beslissing ongedaan te maken.”

Slachtofferrol

Eric Devos, gemeenteraadslid en verantwoordelijke voor de sportieve diensten van de gemeente, valt volledig uit de lucht wanneer hij het verhaal hoort. “Ah zo, een persconferentie organiseren zonder dat alle partijen worden uitgenodigd? Om dan uiteindelijk onzin de wereld in te sturen?”

Hij hekelt vooral de slachtofferrol waarin de club zich wentelt. “Toen het nieuwe gemeentebestuur aan het roer kwam te staan hebben we besloten om al onze verenigingen te gaan doorlichten. Jaarlijks vloeien heel wat subsidies naar alle externe partijen, zonder dat daar ooit enige verantwoording werd gevraagd. Iedere vereniging van onze gemeente werkte hieraan mee en behalve enkele banaliteiten waren er ook niet echt fouten te bespeuren. Enkel de bodybuildingclub weigerde hardnekkig mee te werken. Toen we ze uiteindelijk konden bereiken, bleek dat ze zowat met alles in overtreding waren. Meer nog, ze vroegen lidgeld aan hun leden maar hadden niet eens een verzekering of een clubkas. Waar ging dat geld dan naartoe? Ze gebruikten daarbovenop onze zaal gratis en de gemeente betaalde ook alle energiekosten. Ware het niet van onze controle, dan kon dit nog jarenlang bezig zijn geweest. Vanuit het gemeentebestuur wilden we natuurlijk niet de boeman spelen en stelden we hen voor om een parcours uit te stippelen om zo volledig in regel te zijn. Dat werd bijna meteen geweigerd om dan moord en brand te roepen. We kijken alvast uit naar hun acties en zullen gepast reageren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier