Bloso Centrum in Waregem is klaar voor grote tornooien

De voorbije jaren werd er flink geïnvesteerd in nieuwe accommodaties en pistes.

Directeur Jan Volckaert bij de nieuwe all-weather piste

Het Bloso Centrum voor paardensport is helemaal klaar voor de organisatie van nationale en internationale tornooien.

“Wij hebben een nieuwe all-weather piste met een computergestuurd eb/vloedsysteem”, vertelt directeur Jan Volckaert. “Dat wil zeggen dat wij al het water dat wordt gebruikt om het terrein optimaal te houden recuperen. Er gaat een kleinigheid verloren door verdamping, maar de rest wordt opgevangen en opnieuw gebruikt. Dankzij dit systeem daalt het waterverbruik. Wij gebruiken overigens regenwater. Daartoe beschkken wij nabij de piste over vijf citernes van elk 20 000 liter, samen goed voor 100 000 liter. Alleen bij heel droge periodes van drie tot vier weken rond en boven de 25 graden Celsius zouden we kraantjeswater moeten aanspreken. Maar dat zal heel zelden voorvallen, denk ik.’

Naast de piste is er een overdekte paddock van tachtig op twintig plus een nieuwe, houten staantribune. Er is ook een platform gebouwd voor de jury die wedstrijden en tornooien moet beoordelen. Alleen de zandbodem moet nog aangelegd. Ten slotte starten straks ook de werken voor de aanleg van een piste op het binnenplein van de hippodroom met een identiek eb/vloedsysteem.

Topsporters

“Die piste is voor topsporters. Die kunnen er trainen en zich in optimale omstandigheden komen voorbereiden op grote tornooien”, aldus Jan Volckaert. “Maar je mag ook niet vergeten dat het Bloso Centrum naast deze nieuw infrastructuur ook een opleidingscentrum is voor lesgevers. Dit jaar zijn er hier een dertig tot veertig cursisten aan de slag. En wekelijks onthalen wij hier vijfhonderd ruiters en amazones waarvan tachtig met een beperking. Dat kan dankzij de samenwerking met vele MPI’s en met Somival. Elke halve dag is er wel een of andere instelling die hier aanwezig is.”

Om dat allemaal goed te laten draaien heeft het Bloso Centrum 25 medewerkers in dienst. “Iedereen heeft hier veel werk te doen. Niet alleen om alle accommodaties te onderhouden of de groene partijen te verzorgen maar ook om het sporthotel te runnen. Het heeft een capaciteit van 90 bedden. Wat toch ook niet niks is.”

Ann d’Ieteren van de hippische organisatie Quadrille weet alvast de geleverde inspanningen te waarderen. Want voor de komende vier jaar heeft zij haar tornooi Para-Equestrian laten vastleggen op de kalender van het Bloso Centrum. Vanaf volgend jaar zullen er zowel valide als ruiters met een beperking deelnemen aan de driedaagse.

(DJW/ foto DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.