Blauwalgen verstoren Vaartzwemmen in Oostkerke

Ondanks de goedkeuring van het stadsbestuur van Damme en na een positief overleg met de politiediensten van de regio Knokke-Heist en Damme kan het Vaartzwemmen van komende zaterdag 22 augustus in Oostkerke dan toch niet plaatsvinden.

Geen vaartzwemmen in de Damse Vaart in Damme dit jaar. © foto ACR

Jaarlijks organiseert Triatlon Club Damme het Vaartzwemmen in de Damse Vaart ter hoogte van Oostkerke. Het evenement dat al meer dan 10 jaar bestaat en volledig volzet lokt over de jaren heen zwemmers vanuit alle delen van het land, zelfs uit Nederland. Naast de wedstrijd van 7 km en de 3 km organiseerde TCD tussen Oostkerke en Hoeke ook een 5 km wedstrijd. Voor de recreanten waren met 1,2 en 3 kilometer drie afstanden voorzien.

In tegenstelling tot de voorbije jaren was er geen wedstrijd over een afstand van 10 km omdat de organisatie geen toestemming ontving van de gemeente Sluis om ook maar iets te doen in Nederlandse wateren. De triatlonclub uit Damme bleef niet bij de pakken zitten en koos dus voor de andere afstanden met heen en terug zwemmen, waarbij de start telkens in Oostkerke lag. De reden hiervoor was dat social distancing op een bus, die de deelnemers heen en weer moest brengen, moeilijk viel te organiseren.

Toxische blauwalg

Maar het evenement kan nu helemaal niet plaatsvinden. Triatlon Club Damme kreeg donderdag een schriftelijke bevestiging waar het de voorbije dagen voor vreesde. De Vlaamse Waterweg, beheerder van de Damse Vaart Noord, kan geen toestemming geven tot recreatie op de Damse Vaart Noord. “De redenen hiervoor zijn dat er bij meerdere metingen toxische blauwalg werd geconstateerd tussen Oostkerkebrug en Hoekebrug, alsook de aanwezigheid van een beginnende drijflaag deze week”, klinkt het bij de organisatie.

“Deze beslissing werd genomen in functie van de volksgezondheid“. Alle deelnemers zullen nog een mail ontvangen met betrekking tot het verdere verloop van hun inschrijving. “Jammer, maar helaas, het is de harde realiteit, maar ondertussen denken wij reeds aan de editie van volgend jaar”, aldus de organisatie. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.