Blankenbergenaar Tom Vanhove kandidaat voor IPC Athletes’ Council

Tom Vanhove, speler van het nationaal Goalbalteam, de Belgian Bulls, zal als enige landgenoot samen met 21 andere buitenlandse kandidaten strijden voor een zetel in de IPC-atletencommissie.© foto ACR
Tom Vanhove, speler van het nationaal Goalbalteam, de Belgian Bulls, zal als enige landgenoot samen met 21 andere buitenlandse kandidaten strijden voor een zetel in de IPC-atletencommissie.© foto ACR
Redactie KW

Tom Vanhove uit Blankenberge, speler van het nationaal Goalbalteam, de Belgian Bulls, zal als enige landgenoot samen met 21 andere buitenlandse kandidaten strijden voor een zetel in de IPC-atletencommissie. Zes van hen zullen tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo uiteindelijk verkozen worden door collega-atleten, om hen te vertegenwoordigen binnen het Internationaal Paralympic Committee (IPC).

Tom Vanhove (37) is reeds meer dan vijftien jaar een goalbalatleet op internationaal niveau. Hij maakte in Tsjechië in 2006 zijn debuut op het EK B-divisie en zes jaar later met de nationale ploeg die zevende eindigde op de Paralympische Spelen in Londen. Met de Belgian Bulls behaalde de Blankenbergenaar op het WK in het Zweedse Malmö brons.

Die historische eerste WK-medaille was meteen goed voor deelname aan de komende Paralympische Spelen in Tokio, van 24 augustus tot 5 september. Wie uiteindelijk op sportief vlak naast Tom deel zal uitmaken van de officiële nationale goalbalselectie voor de komende Paralympische Spelen wordt pas in juli bekend gemaakt.

Net als zijn meerlingbroers Bruno en Arne, beiden ook lid van het nationaal goalbalteam, maakt Tom deel uit van de Parantee-Psylosclub VIGE Noordzee uit Brugge. Hij is nu officieel kandidaat om toe te treden tot IPC Athletes’ Council, met een hoofdkantoor in het Duitse Bonn.

Ondersteuning en middelen

Die zogenaamde atletenraad heeft een belangrijke rol binnen de evolutie van de Paralympische sport en de Paralympische Beweging in het algemeen, alsook om de atleten zowel tijdens als buiten hun sport te ondersteunen. Om deze missie te bereiken, heeft de IPC Athletes ‘Council een leidende rol om ervoor te zorgen dat alle atletenvertegenwoordigers de ondersteuning en middelen hebben die nodig zijn om in hun land en sport een effectieve atletenleider te zijn.

De 22 kandidaten, afkomstig uit alle wereldcontinenten en waarvan de helft uit Europa, zijn atleten die deelnemen in Tokio dit jaar, of die reeds hebben deelgenomen aan een van de voorbije twee edities.

Elke atleet die deelneemt aan de Paralympische Spelen in Tokio zal kunnen stemmen gedurende de duur van de Spelen om de zes nieuwe kandidaten van de commissie te kunnen benoemen. Tom wil de atleten met een visuele beperking en zij die een ploegsport beoefenen, vertegenwoordigen en hoopt tot die laatste zes te behoren.

Toegang voor iedereen

“Ik heb de Paralympische Beweging zien groeien en professionaliseren. Vandaag maken de Paralympische Spelen deel uit van de grootste sportevenementen ter wereld, maar er is volgens mij zeker nog ruimte tot verbetering”, laat Tom aan de nationale federatie weten. “Mijn doel is om er mee voor te zorgen dat iedereen ter wereld toegang heeft tot het beoefenen van een ploegsport.”

“Zelf ben ik als goalbalspeler gestart, omdat dit destijds mijn enige mogelijkheid tot teamsport was. Door deel uit te maken van een team, leer je tenslotte veel meer dan de noodzakelijke competenties om de sport te kunnen beoefenen. Sinds ik deel uitmaak van de goalbal-community en de Belgian Bulls heb ik sterke sociale competenties ontwikkeld, alsook mijn taalvaardigheid in het Engels en het Frans kunnen opkrikken.”

(ACR/ Foto ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.