Birgit Dieryck uit Zonnebeke met twee podiumplaatsen op PK richting Beker van Vlaanderen

Birgit Dieryck. (Foto EF) © Birgit Dieryck. (Foto EF)
Redactie KW

Vorig weekend werd in Roeselare en Kortrijk gestreden om de provinciale titels op de piste. Birgit Dieryck van FLAC Ieper stond tweemaal op het podium: in het discuswerpen werd ze tweede, in het hinkstapspringen derde. “Ik ben klaar om zondag te presteren in de Beker van Vlaanderen.”

De 15-jarige Birgit Dieryck zit van kleins af in de atletiek. “En steeds koos ik voor de werp- en springnummers. Sprintnummers zijn niet echt aan mij besteed. Maar misschien komt daar wel nog verandering in. Als ik ooit wil presteren op een zevenkamp, dan zal ik wel moeten trainen op korte loopnummers. De sprint gebruik ik voorlopig alleen als een aanloop in het hinkstapspringen.”

Net die discipline is de favoriet van de Zonnebeekse atlete. Indoor werd ze deze winter provinciaal kampioene. Met een afstand van 9,90 meter werd ze vorig weekend derde op het provinciaal kampioenschap outdoor. Ook in 2017 haalde ze het podium op het PK hinkstapspringen. “Toen wel op het allerhoogste schavotje”, blikt ze terug.

Naast het hinkstapspringen presteert Birgit ook goed in het hamerslingeren. Toen ze in die discipline provinciaal kampioen werd in 2017 trok ze datzelfde jaar ook naar het Vlaams en Belgisch kampioenschap. “Als je dan het podium haalt, ben je heel trots.”

Werpnummers

In de Beker van Vlaanderen van dit weekend neemt Birgit deel aan het discuswerpen en kogelstoten. Op het PK bleef ze twee keer onder haar record, maar was ze toch tevreden over haar 9,24 meter in het kogelstoten en 26,04 meter in het discuswerpen. “Het kan zondag alleen maar beter worden. Veel hangt ook af van het weer. Hoe ligt de ondergrond er bij na een paar dagen regen? Het is dan bijvoorbeeld gevaarlijk om uit te glijden en zo een nul te scoren of om de worp ongeldig te zien, omdat de discus tegen de netten vliegt. Ook de factor geluk speelt mee.”

Na de Beker van Vlaanderen zal Birgit zich verder vervolmaken in de werpnummers. Dan staat ook het polsstokspringen op het programma. “Dat is voor mij een typische zomerdiscipline. En dan wacht je dus best de zomer af om de eerste trainingen af te werken”, besluit Birgit Dieryck. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.