Bijna driehonderd deelnemers voor Damme-Brugge

© (Foto ACR)
Redactie KW

Zondag verzamelden langs de Damse Vaart ruim tachtig competitiezwemmers voor een zwemwedstrijd van 3 of 5 km richting Brugge.

De aankomst was traditiegetrouw nabij de plezierboot Lamme Goedzak. Voor de competitiezwemmers is het een wedstrijd die telt voor het regelmatigheidcriterium lange afstand en het Provinciaal Kampioenschap Open Water Lange Afstand.

De competitiezwemmers verschenen met 86 aan de start. Dat was iets minder dan in 2018. Toen waren er ongeveer honderd. Bij de recreanten startten er 206 zwemmers of meer dan tijdens de vorige editie. “Om het openwaterzwemmen in competitie opnieuw op te waarderen zijn al diverse voorstellen op tafel gekomen”, zegt organisator Robert Van Hecke. “Zo willen we bijvoorbeeld dat zwemmers zonder de nodige licentie, zoals in atletiek en triatlon, met de gelicentieerde zwemmers meedoen.”

De deelnemers hadden dit jaar vooral langs de zijkanten van de Damse Vaart veel last van de begroeiing in het water of van de overbodige plantengroei. De organisatie wil dat daar door de bevoegde diensten meer aan gedaan wordt.

Damme-Brugge is ongetwijfeld de bekendste en oudste open waterwedstrijd in ons land, in een organisatie van de Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK). Het was zondag de 97ste editie. Op naar de honderd. “Dit moet een groot feest worden. Niet alleen de wedstrijd op zich, maar ook het randgebeuren zou anders moeten ingevuld worden. In het verleden ging ik als kind naar Damme- Brugge kijken en waren er voor de gekende zwemwedstrijden ook andere zweminitiatieven en zelfs matchen in waterpolo. Maar daar heb je echter zeer veel vrijwilligers voor nodig”, weet de organisator.

Na de competitezwemmers kwamen tweehonderdtal recreanten aan de beurt voor een zwemjogging van 4 km. Nick Marchand uit Blankenberge, die voor de zeventiende keer deelnam, was hier opnieuw de snelste.

De lange afstandzwemmers kunnen zich in het Brugse de komende weken verder uitleven. Triathlon Club Damme organiseert zaterdag 24 augustus in Oostkerke de 13de editie van het vaartzwemmen. De week nadien is er in de Lange Rei de bekende Brugse zwemdoortocht door de Brugse IJsberen, met ook een 3 km en een 5 km voor competitiezwemmers.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier