Beverse Noor Dewitte schittert in het veldlopen en mikt op BK op top vijf

Davy en Stefanie zorgen ervoor dat dochter Noor en zoon Wout rustig kunnen groeien in hun favoriete sport. © SM
Redactie KW

Pas anderhalf jaar geleden begon Noor Dewitte met atletiek, maar de 8-jarige Beverse is ondertussen al een jaar ongeslagen in het veldlopen. De KAVR-atlete kijkt alvast uit naar het BK veldlopen, waar ze op een topvijfplaats hoopt.

“Aanvankelijk ging ik zwemmen in Lichtervelde, maar dat was minder mijn ding. Atletiek sprak mij wel al altijd aan en via de oefencrossen van KAVR kreeg ik de smaak helemaal te pakken”, steekt Noor Dewitte (8) uit de Heirweg in Beveren-Roeselare van wal. “Het provinciaal kampioenschap in Meulebeke werd uiteindelijk mijn allereerste wedstrijd en ik finishte meteen op de vierde plaats. Ondertussen zijn we een jaar verder en heb ik geen enkele cross meer verloren. Ik heb al 12 medailles en een drietal bekers gewonnen.”

“Dit seizoen nam ik ook voor het eerst deel aan de CrossCup in Roeselare. Ik wist niet wat ik ervan mocht verwachten, want daar starten lopers uit het hele land. Maar tot mijn verbazing was ik ook daar de beste. Al was het wel een van mijn moeilijkste wedstrijden van het jaar. En onlangs kroonde ik mij ook tot provinciaal kampioene in Diksmuide. Nu kijk ik uit naar het Belgisch kampioenschap, op zondag 23 februari in Brussel. Het is moeilijk om de concurrentie in te schatten, maar ik zou er toch graag bij de eerste vijf eindigen.”

Veel variatie

“Het belangrijkste is dat ze zich amuseert in wat ze doet”, zeggen ouders Davy Dewitte en Stefanie Verbrugghe, beiden 35 jaar oud. “We vinden atletiek alvast een mooie sport, zeker voor meisjes. Er zit veel variatie in. Ze kunnen verschillende afstanden lopen, maar er is ook hoogspringen, verspringen, hockeybal werpen, … Ze kunnen dus van heel wat disciplines proeven. Ze wordt bovendien heel goed begeleid bij KAVR. En zij niet alleen. Bij KAVR steken ze enorm veel tijd in hun jonge atleten. Mooi om te zien. Nu is het uitkijken naar het BK. Ze zal er net als op het PK een afstand van 1.000 meter moeten lopen. We hebben wat tijden zitten vergelijken en we denken dat de top vijf wel mogelijk moet zijn. Maar ze moet zich vooral amuseren. Dat is het belangrijkste.”

“Noor is, net als haar broer Wout, een echte doorzetter. Zowel in haar sport als op school.”

“Van wie ze haar talent heeft meegekregen? Ikzelf heb vroeger ook veel gelopen, maar Noor is talentvoller dan ik. Ik was vooral actief in het voetbal bij Dosko Beveren en nu speel ik nog wat bedrijfsvoetbal bij de Allemansjotters”, zegt Davy. “Ik denk dat het een mix van beide is”, pikt mama Stefanie in. “Ik heb nooit aan sport gedaan, maar liep vroeger wel enkele wedstrijdjes op school en behaalde daar een paar medailles. Het is wel vaak op en af rijden voor de trainingen en wedstrijden, maar Noor is heel dankbaar. Telkens als ze bloemen krijgt, geeft ze die aan mij. Een mooi gebaar”, glimlacht Stefanie.

“Noor is wel bezig met haar sport”, zegt Davy. “De dag voor een wedstrijd gaat ze altijd op tijd naar bed, want ze wil absoluut fris zijn. We gaan ook veel samen lopen. Zo’n 3 km richting oma om dan na een rustpauze terug naar huis te keren. Ze is, net als haar broer Wout, een echte doorzetter. Zowel in haar sport als op school, in De Bever op de Kapelhoek. We letten er wel op dat we haar niet verbranden. Daarom lassen we geregeld eens een rustweekend in. En naast haar sport trekt ze ook nog naar de Chiro.”

Broer in haar sporen?

Broer Wout (6) neemt ook deel aan de wedstrijden waar zijn zus start en doet het ook goed. “Als kangoeroe heeft hij de CrossCup in Roeselare en het PK in Diksmuide gewonnen. Maar zijn passie ligt bij het voetbal, waarin hij nu bij de U6 van Dosko Beveren speelt. We werden gecontacteerd door KV Oostende, Club Brugge, KV Kortrijk … Maar we vinden het nog te vroeg. Laat hem nog maar een paar jaar rijpen bij zijn vriendjes in Dosko”, besluit Davy. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier