Belgische skaters domineren in Flanders GP in Zandvoorde

Bij de junioren viel Fran Vanhoutte opnieuw op door souverein een afvallingsrace over tien kilometer te winnen. Dat betekende haar vijfde zege van het weekend. © foto FRO

Met twee Belgische overwinningen is zondag de 53e editie van de Flanders Grand Prix skeeleren afgerond. Jason Suttels en Sandrine Tas wonnen op de piste in Zandvoorde (deelgemeente van Oostende) afvallingskoersen over vijftien respectievelijk tien kilometer.

Voor Suttels was dat de derde triomf tijdens de driedaagse. Tas won vijf races. Het was de zesde keer dat Tas zegevierde in het overallklassement. Met het oog op de Olympische Winterspelen zet zij haar training op het ijs voort. De Belgische skaters konden domineren omdat de skaters uit Frankrijk en Italië wel goed waren maar zeker niet behoorden tot het eerste garnituur.

Met die landen mag België zich rekenen tot de top van Europa. Bij de junioren viel Fran Vanhoutte opnieuw op door souverein een afvallingsrace over tien kilometer te winnen. Dat betekende haar vijfde zege van het weekend.

Geen WK?

In de ochtenduren leverden de wegwedstrijden op een twee kilometer lang parcours door Zandvoorde overwinningen op voor Tas en de Duitser Felix Rijhnen. Tas won in een massasprint. Rijhnen had met Jason Suttels ruimschoots afstand genomen van het peloton. Op anderhalve minuut eindigde de Fransman Doucelin Pedicone als derde.

Of er dit seizoen nog een vervolg komt op de Flanders Grand Prix is vooralsnog onduidelijk. De wereldkampioenschappen, die in september waren gepland in Cartagena, Colombia, gaan in ieder geval niet door. De coronapandemie en de daaruit volgende reisbeperkingen is niet meer dan één van de redenen. De organisatoren hebben hun taak teruggegeven. Het lijkt er sterk op dat het WK net als een jaar geleden niet zal plaatsvinden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier