Belgische olympische kajakkers trainen in sleeptank in Oostende

Lize Broekx, Hermien Peters, Artuur Peters en Bram Sikkens perfectioneren hun start in de sleeptank.© Peter Maenhoudt
Lize Broekx, Hermien Peters, Artuur Peters en Bram Sikkens perfectioneren hun start in de sleeptank.© Peter Maenhoudt
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Red Torpedoes, de Belgische olympische kajakkers, hebben er een dagje training opzitten in de sleeptank van het nieuwe maritiem onderzoekscentrum in Oostende. Over enkele maanden moet de sleeptank met scheepsmodellen de toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens en waterwegen voor schepen onderzoeken.

Het nieuwe maritiem onderzoekscentrum werd in het voorjaar van 2019 opgeleverd. Het centrum bevat een sleeptank, een golfbak, een kantoorgedeelte en een ruimte waar in de toekomst een scheepssimulator moet komen. De sleeptank is trouwens de enige tank ter wereld waarin volautomatisch manoeuvreerproeven kunnen worden uitgevoerd met grote scheepsmodellen van maximum acht meter in ondiep water. De sleeptank is 174 meter lang en 20 meter breed.

Door de grote lengte kunnen kajakkers in gecontroleerde omstandigheden de start en de fase na de start trainen om die vervolgens te analyseren . De onderwaterarmen in de bodem aan de zijkant van het bassin maken het mogelijk om de slag van de peddel onder water te analyseren. De grote breedte van het bassin zorgt er dan weer voor dat de kajak niet in zijn eigen golven vaart.

Lize Broekx, Hermien Peters, Artuur Peters en Bram Sikkens kwamen in Oostende hun start perfectioneren. Dat kon dankzij de samenwerking tussen het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Sport Vlaanderen en de Vlaamse Kano & Kajak Federatie.

Olympische Spelen

De training in de sleeptank moet de kajakkers op olympische medaillekoers brengen. “Doordat de Olympische Spelen door corona een jaar uitgesteld werden, kregen we de kans om het nieuwe onderzoekscentrum te gebruiken en die kans wilden we niet laten liggen”, klinkt het bij de vier kajakkers.

Hermien Peters en Lize Broeckx hebben hun ticket voor Tokio al binnen dankzij hun vierde plaats op het WK 2019. Artuur Peters en Bram Sikkens moeten zich nog plaatsen voor de spelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.