Belgisch duatlonkampioen Jan Petralia ziet Wereldspelen van 2021 uitgesteld worden

Tom Vandenbussche

Ook tweevoudig Belgisch duatlonkampioen Jan Petralia (28) laste door het coronavirus een rustperiode in. Intussen hervatte hij de trainingen en hoopt hij in de zomer weer in competitie uit te kunnen komen.

“Ik was al redelijk goed in vorm, maar heb twee weken geleden dan toch maar een rustperiode ingelast, op uitzondering van twee keer twee uur op de fiets. Vorige week ben ik herbegonnen en merkte ik meteen dat ik me nog altijd heel goed voelde. Ik heb mijn vorig trainingsschema weggegooid en ben met een nieuw plan begonnen. Voorlopig mikken we op juli, maar het is zoals het voor iedereen is: de toekomst is onduidelijk.”

Belgisch duatlonkampioen Jan Petralia ziet Wereldspelen van 2021 uitgesteld worden

“In juli staan de triatlon van Oudenaarde, de duatlon van Embrun en de du- en triatlon van Alpe-d’Huez op mijn programma. Hopelijk worden ook die wedstrijden niet afgelast”, aldus de Tieltenaar die intussen ook zijn hoofddoel voor 2021, de Wereldspelen in Birmingham (VS) zag uitgesteld worden, omdat de Spelen in Tokio – duatlon is geen olympische sport – moeten plaatsvinden. “Ik was stilaan meer en meer op mijn zwemtrainingen aan het focussen, maar hierdoor blijft duatlon dus al zeker tot en met 2022 mijn prioriteit nummer één. Ik zou heel graag naar de Wereldspelen gaan.”

De Berkjes

Petralia blijft tijdens deze paasvakantie ook actief als leerkracht in De Berkjes in Brugge, een school voor buitengewoon lager onderwijs. “De weken ervoor moest ik slechts één keer aanwezig zijn, tijdens de vakantie is dat twee keer. We zitten met een paar zieke mensen op de school en onze leerlingen vereisen de nodige aandacht.”