Belgian Bulls vijfde op EK en zeker van deelname aan het WK

© Ryol Chikawa/IBSA
Redactie KW

In het Turkse Samsun had de voorbije week het Europees kampioenschap goalbal plaats. De Belgian Bulls met de broers Bruno en Tom Vanhove, afkomstig uit Blankenberge, en Thijs Dewilde, allen lid van ViGe Noordzee in Brugge, behaalden een vijfde plaats en die geeft zekerheid tot deelname aan het wereldkampioenschap volgend jaar.

Na hun deelname aan de Paralympische Spelen trok de Belgische goalbalploeg naar het EK in Turkije waar tien landenteams streden om de titel. Met in de Belgische selectie Bruno Vanhove (Oostkamp), Tom Vanhove (Blankenberge) en Thijs Dewilde (Kortemark) als drie West-Vlamingen.

Teleurstelling in Tokio

Thijs kwam in de plaats van die andere Vanhove, Arne uit Sint-Kruis. “Ik vermoed dat er twee redenen waren voor mijn niet-selectie”, klinkt hij. “Onze bondscoach Johan De Rick had dit scenario reeds min of meer in gedachten. Ik de Spelen, Thijs het EK. Deels ook om de motivatie erin te houden. Ik sukkel wat met een blessure aan de duim, dus was het beter iemand anders te laten spelen.”

Tokio was een beetje een teleurstelling voor de Belgen door de uitschakeling in de kwartfinales. De Belgian Bulls waren er op gebrand om hoger te eindigen op het EK. Maar ook dit keer zat een plaats bij de laatste vier, zij het nipt, er niet in.

België begon in Samsun als negende op de wereldranglijst aan de groepswedstrijden, met verlies tegen Oekraïne (2-3) en Rusland (2-7) en winst tegen Spanje (11-1) en Litouwen (5-7). In de daaropvolgende kwartfinales werd tegen Duitsland verloren met 7-4. De Duitsers waren in Tokio ook kwelduivel van onze Belgen.

Dus moest er gespeeld worden voor een plaats 5 tot en met 8. Montenegro werd na een ware thriller met slechts een goal verschil geklopt in de verlengingen. Vrijdag was opnieuw Rusland de tegenstander met als inzet de vijfde plaats.

Ons land won en nam daarmee revanche na het verlies in de groepswedstrijd eerder op het tornooi. “We begonnen met een grote vechtlust en wonnen uiteindelijk met 10-5. Ondanks wat tegenslagen kunnen we het EK met opgeheven hoofd verlaten. Ik ben trots”, klinkt aanvoerder Bruno Vanhove.

WK in China

Het EK werd gewonnen door Litouwen dat in de finale Oekraïne versloeg met 4-3. Ons land eindigde als vijfde en is zo goed als zeker van deelname aan het WK, volgend jaar in juni in het Chinese Hangzhou.

“Dat was onze minimale doelstelling bij de deelname aan het EK, want het WK geldt als kwalificatietornooi voor de Paralympische Spelen in Parijs in 2024. We blijven tevens in de hoogste divisie in Europa”, besluit Bruno Vanhove. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.