Belgen bereiken in München halve finales

Aaron Andries © HATIM KAGHAT BELGA

De twee Belgische boten die deelnemen aan de Europese kampioenschappen roeien voor junioren hebben zich zaterdag in München rechtstreeks geplaatst voor de halve finales. Skiffeur Aaron Andries won zijn reeks, waarin de beste drie boten zich kwalificeerden voor de halve finales. De vrouwendubbel van Eloïse Joris en Astrid Van Roy eindigde als tweede in haar reeks, waardoor de Belgische tandem de herkansing ontliep en rechtstreeks in de halve finale terechtkwam.

Andries, zilverenmedaillewinnaar van de wereldkampioenschappen junioren in Plovdiv afgelopen augustus, won in 7:39.19, de beste tijd van de 15 deelnemers. Hij was meer dan 3 seconden sneller dan de regerende wereldkampioen, Povilas Juskevicius uit Litouwen, en Marco Prati uit Italië. Zijn halve finale is gepland voor zondag (omstreeks 9.10 uur).

Met de tweede plaats in hun reeks achter Litouwen bereikten ook Joris en Van Roy rechtstreeks de halve finales. Van Roy is lid van KRNS Oostende en vriendin van de Brugse roeier Tibo Vyvey. Ze realiseerden de vierde tijd in de reeksen (8:01.89), meer dan 9 seconden trager dan de toptijd van het Griekse duo in de derde reeks (7:52.57). Zondag (omstreeks 9.30 uur) zullen de twee youngsters, die begin augustus hun twee wedstrijden in de Youth Cup in Linz wonnen, proberen de A-finale te bereiken door bij de eerste drie van hun halve te eindigen.