Beker van België Freestyle BMX in Kortrijkse skatebowl

Schepen van Sport An Vandersteene en coach Pieter Possenier hebben elk hun redenen waarom de Beker van België BMX op de Kortrijkse skatebowl thuishoort. Achter hen is BMX'er Kenneth Tancré aan het oefenen. © LOO
Redactie KW

De Beker van België Freestyle BMX bestaat uit vijf wedstrijden. De tweede vindt in Kortrijk plaats. Op zaterdag 30 juni kan je in het skatepark in Marke de beste freestylers zien in het onderdeel Flatland waarbij er trucs op een vlakke ondergrond uitgevoerd worden. Op zondag 1 juli is de skatebowl het toneel voor de meer spectaculaire discipline Park.

Na Ninove ontvangt Kortrijk het kruim van de Belgische BMX’ers. Crank BMX uit Kortrijk, de oudste freestyle BMX-club van het land, staat mee in voor de organisatie samen met de Freestyle BMX Belgium vzw. Pieter Possenier van Crank is bij zowel Belgium Cycling als Cycling Vlaanderen coach en verantwoordelijk voor alles wat freestyle BMX aangaat. “Op de volgende Olympische Spelen in Tokyo in 2022 staat Freestyle BMX voor de eerste keer op het programma“, deelt Pieter Possenier mee. “De UCI dringt dan ook op aan om dergelijke wedstrijden te organiseren. Met de skatebowl heeft Kortrijk uiteraard een uitzonderlijke troef om een manche voor zich te nemen. We hopen op een honderdtal deelnemers.” De wedstrijd wordt gereden volgens de UCI-regels, wat inhoudt dat iedere rijder twee runs van telkens één minuut krijgt om zoveel mogelijk moeilijke trucs in de skatebowl te doen. De beste rijders gaan door naar de finale, waar ze nog eens twee runs van een minuut krijgen. Naast de pro-wedstrijd is er ook een amateurwedstrijd die in drie categorieën is verdeeld: dames, juniores (-15) en een open klasse.”

Nummer 18

Wereldtopper Kenneth Tancré (22) uit Dikkebus is lid van Crank en zal van de partij zijn. Op de wereldranglijst staat hij op de 18de plaats. Hij won trouwens de eerste wedstrijd in Ninove. Hij is momenteel de enige BMX’er in ons land die met zijn sport de kost verdient. Kenneth is geselecteerd voor het wereldkampioenschap in China in november van dit jaar. Hij is een van de toppers die over de hele wereld wedstrijden rijdt. De dag na de wedstrijd in Kortrijk vertrekt hij naar Canada.

“Om specifiek te kunnen trainen moet je naar Eindhoven”, weet Kenneth. “Daar hebben ze deftige trainingsfaciliteiten, met onder andere valmatten. De wielerbond lonkt naar Kortrijk om ook zoiets te realiseren. Vanwege het beton kan ik nu in de skatebowl onmogelijk gevaarlijke trucs oefenen. Als ik hier zou vallen, kan dat fatale gevolgen hebben.”

“Met de stad omarmen we dergelijke organisaties”, aldus schepen van Sport An Vandersteene. Inmiddels krijgt BMX meer en meer internationale erkenning als sport. In onze Europese sportstad hebben we een van de mooiste skatebowls in de Benelux. We zijn dan ook prima geplaatst om deze organisatie naar Kortrijk te halen.” De wedstrijd start om 13 uur, met als hoogtepunt de pro-finale rond 17 uur.

Meer info op www.bemxfreestyle.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier