Beach Endurance in De Panne op groot scherm

Schepen Ann Woestijn en sportfunctionaris Marleen Decordier staan in voor de organisatie van de Beach Endurance. (Foto RLV) © Foto RLV
Redactie KW

Zondag 29 november worden 1.200 deelnemers verwacht aan de 20ste editie van de Beach Endurance. Voor het eerst kan men op de Leopold I-Esplanade de volledige uithoudingsrace voor mountainbikers volgen op een groot televisiescherm. Ook legt de organisatie het nodige respect aan de dag voor de natuur.

Tijdens de grootste strandrace van ons land leggen de deelnemers 52 km af, gespreid over drie ronden. De start vindt plaats ter hoogte van het Leopold I-monument. De renners rijden de hele tijd op het strand of op de dijk met uitstapjes onder andere doorheen de grenscamping Le Perroquet, naar het zeilwagencentrum toe en langs camping Zeepark.

“De wedstrijd maakt gebruik van de troeven die ons mooie, brede strand biedt, maar wel met het nodige respect voor de natuur”, aldus de schepen voor Sport Ann Woestijn en de sportfunctionaris Marleen Decordier, die de organisatie op hun schouders nemen. “We loodsen de renners niet doorheen de duinen. We maken vooraf trouwens zoveel mogelijk afspraken met de natuurverenigingen. Zo zijn de recipiënten voor de drankjes die we de renners aanreiken natuurlijk afbreekbaar. Niettemin verbinden wij er ons als organisatie toe achteraf de vuilnis op te halen.”

Maar niet enkel de vele deelnemers lopen warm voor dit evenement, ook de toeschouwers worden verwend. “De spectaculaire massastart, dit keer om 9.30 uur, is het visitekaartje van de race en lokt traditioneel vele toeschouwers. Maar er zijn daarnaast enkele spektakelplaatsen langs de 17 km lange omloop die drie keer afgelegd wordt. Een ervan ligt ter hoogte van camping Le Perroquet aan de Frans-Belgische grens. Ook de passages aan camping Zeepark, de doorsteek op de dijk en de ‘bult’ op het strand ter hoogte van de Zeelaan zijn favoriete plekken.”

(RLV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Wekelijks Nieuws Kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier